Nagyvilág

Biztonsági okokból hagyta ki a kijevi utat a szlovák kormányfő

Ukrán elnöki sajtószolgálat / MTI/EPA
Ukrán elnöki sajtószolgálat / MTI/EPA

Biztonsági okokból nem csatlakozott három miniszterelnök kollégája kijevi útjához Eduard Heger szlovák kormányfő. Erről Heger külügyminisztere, Ivan Korcok beszélt.

– Ne keressünk politikát ott, ahol nincs. Nem vagyok biztos abban, hogy a kormányfőnek ignorálnia kellene a biztonsági egységektől kapott információkat” – mondta a külügyminiszter, aki szerint Heger nem rejtőzködik. Úgy véli, a biztonságnak megvan a maga szerepe, és a biztonsági erők feladata a miniszterelnök védelme.

Heger azután döntött úgy, hogy nem utazik el az orosz csapatok által ostromolt Kijevbe a cseh, lengyel és szlovén miniszterelnökkel közösen, miután konzultált a biztonsági egységekkel, amelyek “kifejezetten nem tanácsolták” az utat –írta a bumm.sk.

Petr Fiala cseh, Janez Jansa szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő fontosabbnak tartották a biztonsági aggályoknál, hogy személyesen gyakoroljanak gesztust az oroszok ellen küzdő ukránoknál és Voldomir Zelenszkij ukrán elnöknél. Elkísérte őket a legbefolyásosabb lengyel politikus, Jaroslaw Kaczynski is, aki eddig kifejezett jó viszonyt ápolt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kelet-európai politikusokhoz Orbán sem csatlakozott. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csak annyit mondott, hogy Orbán tudott a látogatásról, de most nem ment Kijevbe.

A Kijevbe látogató négy politikus azóta szerencsésen visszatért Lengyelországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik