A következő élő közvetítés része Putyin nem hajlandó véget vetni a háborúnak, magyarlakta területeken is várható orosz támadás

Az ukránok szerint orosz kontroll alá került az ország legnagyobb atomerőműve

Ralf1969 / Wikimedia Commons
Ralf1969 / Wikimedia Commons

Orosz tisztviselők érkeztek Ukrajna legnagyobb atomerőművéhez, hogy átvegyék az irányítást a létesítmény felett – áll az Energoatom ukrán állami nukleáris energia vállalat közleményében, amelyet a CNN szemlézett.

A Zaporizzsja Atomerőművet már több mint egy hete megszállták az orosz erők, az Energoatom korábban azt állította, hogy alkalmazottakat fegyverrel kényszerítették arra, hogy tovább végezzék a munkájukat. Most az Energoatom azt közölte, hogy pénteken 11 szakember érzekett a helyszínre a Roszatomtól, az orosz állami atomenergia-vállalattól, a csoport képviselője szerint az erőmű immár a Roszatomhoz tartozik.

A csoport képviselője szerint a létesítmény bombázása és lefoglalása után nukleáris és sugárbiztonsági felmérésre, valamint a javításban való segítségnyújtás miatt küldték őket. Érkezésük másik oka az volt, hogy az ukránbarát vezetés és az erőmű személyzete megtagadta a megszállókkal való együttműködést

– áll a közleményben.

A írás szerint a balakovói és rosztovi orosz atomerőművek két legfelsőbb szintű mérnöke is ott volt a pénteken érkező 11 orosz között. Az Energoatom szerint az üzemben mind a hat erőmű üzemel, de hozzátették, hogy az állomás vezetése minden műszaki kérdésben kénytelen egyeztetni az oroszokkal.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szombaton közölte, hogy az erőmű négy nagyfeszültségű külső vezetéke közül kettő megsérült, de az erőmű biztonságos működéséhez szükséges energiamennyiség egy rendelkezésre álló vezetékből biztosítható.

A Roszatom nem kommentálta a hatalomátvétel hírét.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik