A következő élő közvetítés része Putyin nem hajlandó véget vetni a háborúnak, magyarlakta területeken is várható orosz támadás

A Vatikán közvetítene a felek között

Alves Gaspar
Alves Gaspar

A Vatikán képviselője közölte, a miniállam kész bármilyen közvetítő feladatot ellátni annak érdekében, hogy megvalósuljon a tűzszünet Ukrajnában, olvasható a CNN-en.

Pietro Paorlin bíboros ennek érdekében Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett, ahol elismételte Ferenc pápa felszólítását a békére vonatkozóan.

„A harcok befejezését kértem, és azt, hogy a konfliktust tárgyalások útján rendezzék. Ragaszkodtam a polgári lakosság tiszteletben tartásához és a humanitárius folyosókhoz” – mondta Parolin, és megismételte, hogy a pápa elutasította Moszkva állítását, hogy amit Oroszország tesz az nem háború, hanem katonai művelet.

A szavak fontosak, és ha katonai műveletként határozzuk meg azt, ami Ukrajnában történik, akkor nem ismerjük fel a tények valóságát. Háborúval állunk szemben, amely sajnos sok civil áldozatot követel, mint minden háború.

A bíboros emlékeztetett, hogy Ferenc pápa az ukrán invázió második napján elment a vatikáni orosz nagykövetségre, hogy személyesen fejezze ki aggodalmát a háború eszkalációjával kapcsolatban. „A háború őrület” – mondta, és minden érintett ember lelkiismeretéhez folyamodott, hogy azonnal hagyják abba a harcot.

Szörnyű képek peregnek a szemünk előtt, amelyek Ukrajnából érkeznek. Az áldozatok, köztük civilek, nők, idősek és védtelen gyerekek az életükkel fizettek a háború ostobaságáért. A gyötrelem egyre nő, ahogy azt látjuk, hogy emberek kibelezett házakban, áram nélkül, nulla fokos hőmérsékletben, élelem- és gyógyszerhiány közepette ének. Közben menekültek milliói, főként nők és gyerekek a bombák elől menekülnek. A háború barbárság

– szögezte le a bíboros, azzal zárva a mondandóját, hogy soha nem késő békét kötni.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik