Nagyvilág

Új vezére van az Iszlám Államnak

Aaref WATAD / AFP
Aaref WATAD / AFP
Abu Ibrahim al-Kurajsi halálát elismerte a terrorcsoport, de az új kalifa nevét még nem tették közzé.

Fontos bejelentést tett az Iszlám Állam terrorszervezet: elismerték Abu Ibrahim al-Kurajsinak, a szervezet korábbi vezetőjének a halálát és közölték, hogy új kalifa vette át az irányítást – írja a BBC News. Az amerikaiak szerint az iraki dzsihadista felrobbantotta magát, megölve a családját is, amikor február 3-án különleges erők rajta ütöttek a rejtekhelyén Északnyugat-Szíriában (ld. a kiemelt képen). Haláláról még Joe Biden amerikai elnök is megemlékezett, mondván egy komoly terrorista fenyegetést iktattak ki ezzel.

A csütörtöki hangfelvételen az új Iszlám Állam-szóvivő, Abu Umár el-Muhadzsir beszél, aki azt is elmondja benne, az előző beszélő fej, Abu Hamza el-Kurajsi is meghalt nemrég. Az új szóvivő azt mondja még, nem árulhatja el az új kalifa nevét, de sürgeti az iszlamistákat, hogy esküdjenek neki hűséget.

Kapcsolódó
Amerikai csapatok megölték az Iszlám Állam vezetőjét
A művelet során négy gyerek és három nő is meghalt.

A BBC szerint spekulációk keringenek arról, hogy az iraki Básár Háttáb Gázál el-Szumajdaj (más néven is ismert: Abu Kattab el-Iraki, vagy Haddzsi Zaid, vagy Usztat Zaid) lehet az új vezetője a szervezetnek. Az Iszlám Állam egykor nagy területeket foglalt el Irakból és Szíriából, az embertelen és brutális rezsim alatt mintegy nyolcmillióan éltek. 2019-re űzték ki őket a nemzetközi erők mindenhonnan, de hat-tízezer harcosuk ma is aktív a régióban. Az Iszlám Állam még mindig képes támadásokra, februárban egy börtönön ütöttek rajta, a csatározásban 121 őr, kurd milicista és civil, valamint 374 elítélt és támadó iszlamista halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik