Nagyvilág

Időzített bombának tűnik az Iszlám Állam özvegyeit és árváit őrző tábor

Delil SOULEIMAN / AFP
Delil SOULEIMAN / AFP
Hatvanezer ember, köztük huszonhétezer gyerek él a szíriai Al-Hol menekülttáborban, ahol a 2019-ben részben felszámolt terrorszervezet, az Iszlám Állam árváit és özvegyeit is őrzik. A táborban hiányos az egészségügyi ellátás, nincs megfelelő oktatás, ezért az ott élő gyerekek jó része az Iszlám Állam ideológiájának bűvkörében nevelődik. A táborban nemrég egy nőkből és gyerekekből álló csoport támadt az őrökre, az összecsapásban egy kisfiú életét vesztette. Milyen sors vár az itt élőkre?

Van egy menekülttábor Szíria északkeleti részén az iraki országhatár közelében – immár évek óta itt tartják fogva az Iszlám Állam legyőzött harcosainak családtagjait. A 2019-ben létrehozott Al-Hol tábor lakóinak száma 2022 februárjában több mint hatvanezer, és ebből nagyjából huszonhétezren gyerekek.

A közelmúltban a New York Times beszámolója szerint az őrök tüzet nyitottak a tábor lakóira, miután egy csapat nő és gyerek kövekkel és késekkel támadt rájuk. Mindezt a Szíriai Demokratikus Erők egyik női parancsnoka, Norúz Ahmed asszony közölte az amerikai lappal. Az összecsapásban egy gyermek meghalt, továbbá három nő és két, nyolc-tíz év körüli gyerek is megsérült. A táborban dolgozó segélyszervezet szerint ez volt az első olyan eset, hogy egy fegyveres összecsapásnak halálos következménye lett. Mindez súlyos figyelmeztető jel, hogy az ISIS-árvák és -özvegyek gyűjtőhelyén elharapózóban van az erőszak.

AFP Newroz Ahmed beszédet tart a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) sajtótájékoztatóján Szíria északkeleti részén, Hasakeh városában 2022. január 31-én.

A tábort a terrorszervezet legyőzésében kulcsszerepet játszó kurd hatóság, a Szíriai Demokratikus Erők őrzi. Ez a szervezet elsősorban az amerikai hadsereggel alakított ki szoros kapcsolatot, a török-iráni-orosz támogatással működő szíriai kormányerőkkel kevésbé vannak jóban. A szervezet szövetségeseit a Recep Tayyip Erdoğan vezette Törökország hivatalos kommunikációjában gyakran nevezi terroristáknak. A Szíriai Demokratikus Erők ugyanakkor az ország északkeleti részén található úgynevezett Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Közigazgatási Terület hivatalos védelmi ereje. Létrejöttük a szíriai polgárháború idejére tehető, az ISIS legyőzése óta pedig mindinkább az észak-szíriai török megszállás elleni küzdelemben vállalnak szerepet.

Az AP tavaly június elején közölt riportot az Al-Hol táborról. Akkor azt írták, hogy az egyetlen olyan szervezet, amely hatással lehet a táborban élő gyerekekre, az az Iszlám Állam maradéka. Ez azért alakult így, mert a tábor lakónak kétharmadát ugyan az Iszlám Állam egykori harcosainak családtagjai teszik ki, ám itt húzza meg magát a terrorszervezet operatív szerveinek és szimpatizánsainak megmaradt hálózata is.

Az Al-Hol táborban élő gyerekek nagy része még nem érte el a tinédzser kort, a kilátásaik és az életkörülményeik pedig siralmasak. A szervezett oktatás hiányosságai miatt a legtöbben olvasni és írni sem tudnak, a helyzetük megoldását illetően egyáltalán nem látszik a nemzetközi érdeklődés és akarat.

Pedig a tábort őrző kurd hatóság és a helyszínen dolgozó segélyszervezetek már tavaly hangot adtak annak a félelmüknek, hogy az Al-Hol tábor a fegyveres terroristák új generációját nevelheti ki.

Emiatt aztán már tavaly arra kérték a külföldi – többek között nyugat-európai – táborlakók országait, hogy fontolják meg legalább a nők és gyermekek visszafogadását. A probléma az, hogy a nyugati kormányok úgy látják, ezek a gyerekek inkább veszélyt jelentenek, ezért nem sietnek a megmentésükkel. A Save the Children humanitárius szervezet szíriai operatív igazgatója, Sonia Khush mindezt másképp látja, szerinte egy négyéves kisfiúnak nincsenek ideológiai elkötelezettségei, csak gondoskodásra és tanulásra van szüksége. Ezek a feltételek azonban a táborban nem adottak, csak korlátozottan lehet hozzáférni a megfelelő oktatáshoz, amely felkészítené a gyerekeket a társas élet szabályaira. Ez különösen igaz az Al-Holnak arra az elkülönített és szigorúan őrzött részlegére, ahol a tavalyi állapotok szerint ötvenkét különböző országból – mások mellett – mintegy kétezer nőt és közel nyolcezer gyereket tartottak fogva. A tábornak ezen a részén ugyanis az Iszlám Állam leginkább elkötelezett támogatói élnek.

A tábor nagyobbik részében mintegy ötvenezer szíriai és iraki állampolgár tartózkodik, közülük mintegy húszezer gyermek, a többiek pedig nagyrészt az egykori terroristák özvegyei. A tábor fő részlegében az UNICEF és a kurd hatóságok korábban huszonöt oktatási központot hoztak létre, ám ezeket 2020 márciusában átmenetileg bezárták a koronavírus-járvány miatt. Az UNICEF és partnerei persze ennek ellenére igyekeztek továbbra is legalább könyveket eljuttatni ide, hogy a gyerekek önállóan tanulhassanak.

Delil SOULEIMAN / AFP

A tábor szeparált részében azonban a hatóságok egyáltalán nem tudtak oktatási központokat létrehozni. Az ottani gyerekeket emiatt nagyrészt az anyjuk tanítja, a kurd hatóság illetékesei szerint többnyire az Iszlám Állam ideológiájára. A tábornak ebben a részében gyakran több családot zsúfolnak össze, az orvosi létesítmények alig akadnak, a tiszta vízhez való hozzáférés és a szennyvízelvezetés korlátozott. Télen a víz sokszor elárasztja a sátrakat, nem egyszer tűz is keletkezett már, mivel a gáztűzhelyeket főzés mellett fűtésre is használják.

A tábor őrzői a múlt hónapban rendeltek el fokozott készültséget, miután Iszlám Állam börtön-felszabadítási akciót kísérelt meg Haszakah városában. Az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők tisztviselői szerint az Iszlám Állam terve az volt, hogy kiszabadítják a börtön fogvatartottjait, hogy segítségükkel átvegyék az irányítást az Al-Hol tábor és más területek felett. Ettől a terroristák azt remélhették, hogy a terület ellenőrzésének átvétele után feltámaszthatják az általuk kikiáltott iszlamista kalifátust, amelyet három évvel ezelőtt oszlattak fel. A börtön-felszabadítási akció ugyan kudarcot vallott, a jelentőségéről sokat elárul, hogy a Szíriai Demokratikus Erők két hét alatt tudta csak visszaszerezni a teljes irányítást a börtön felett.

Az amerikai kommandósok napokkal később merész razziát indítottak Északnyugat-Szíriában, Idlíb tartományban, és megölték az ISIS vezetőjét, Abu Ibrahim al-Hásimi al-Kurejsit. Hogy ő kicsoda, arról ebben a cikkünkben lehet tájékozódni.

Kapcsolódó
Ki lesz az Iszlám Állam „harmadik kalifája”?
A múlt héten ütöttek rajta az amerikai különleges erők az Iszlám Állam második „kalifáján”. A terrorvezér meghalt, a szervezet pedig egyelőre hallgat az utódról, ám a történtek valószínűleg nem változtatnak érdemben a megtépázott erejű csoport aktivitásán.

Ami az Al-Hol táborban nemrég történt halálos összecsapást illeti: Norúz Ahmed asszony azt mondta, a tábor szeparált részében történt az incidens, ahol a már említett, nőkből és gyerekekből álló csoport késekkel és kövekkel támadt az őrökre, és megpróbálták lefegyverezni őket. Norúz Ahmed parancsnok szerint a biztonsági erők egy sátortűzre próbáltak reagálni, amelyet feltehetősen szándékosan szítottak, hogy az őröket odacsalják. A tűzharcban meghalt gyerek türkmén volt, az életkora ismeretlen. Hogy a többi huszonhétezer gyerek milyen jövőre számíthat azt továbbra is csak találgatni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik