Nagyvilág

Egyre jobban terjednek a konteók, amik szerint nincs is háború Ukrajnában

Twitter
Twitter
Olyan felvételekkel manipulálják a tömegeket, amelyekről senki nem állította, hogy az orosz-ukrán háborúban készültek.

Az rtl.hu szemlézte a BBC riportját, amelyben a brit lap több olyan teóriát is bemutatott, amelyek egytől egyig arról szólnak, hogy valójában nincs is háború Ukrajnában, az egész hisztéria csak a nyugati elnyomók és a háttérhatalmak ármánykodása.

A konteók kiötlői ráadásul elég hatásosan hergelik a szkeptikus tömeget a valóság ellen, mivel az összeesküvés-elméleteket rendszerint olyan „bizonyítékokkal” támasztják alá, amelyekről senki nem állította, hogy az ukrán-orosz háborúban történtek volna.

A legfelkapottabb felvételen például egy sebesültnek maszkírozott férfi látható, akik gondosan bemázoltak művérrel. Ő viszont soha nem járt az ukrán front közelében, a felvétel egy sorozat forgatásán készült róla még 2020-ban.

Ehhez hasonló példa az is, amikor hullazsákba pakolt, mégis mozgó halottakkal demonstrálják, hogy a háború megrendezett, ezek a felvételek egy osztrák klímatüntetésen készültek még jóval a háború kirobbanása előtt.

Az igazsághoz legközelebb talán az a felvétel jár, amelyen ukrán katonák fapuskákkal gyakorlatoznak. Ez a felvétel valóban Ukrajnában készült, ráadásul nem is olyan régen. A videón szereplő személyek azonban civilek, és épp a harcokra képezték ki őket, mert a háború kirobbanása már a levegőben lógott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik