A következő élő közvetítés része Gyakorlatilag elvágták Oroszországot a világtól, Blinken szerint totális háborút hozna Európába, ha repüléstilalmi övetezet vezetnének be

Ursula von der Leyen: Az EU kész újabb szankiciókat kivetni Oroszországra

Thierry Monasse / Getty Images
Thierry Monasse / Getty Images

Az Európai Unió kész újabb szankciókat elfogadni Oroszországgal szemben, ha Vlagyimir Putyin elnök nem állítja le az ukrajnai háborút – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Tudjuk, hogy ez a konfliktus még korántsem ért véget, és – hogy nagyon világosak legyünk – készek vagyunk további szigorú intézkedéseket hozni, ha Putyin nem hagyja abba, és nem fordul vissza az általa kirobbantott háborúból

– mondta a bizottsági elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszter társaságában Brüsszelben. Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió kifejezte: továbbra is szoros egységben kíván fellépni a Kelet-Európát fenyegető orosz agresszióval szemben.

Von der Leyen hozzátette: az Egyesült Államokkal való együttműködésnek köszönhetően rekordidő alatt tervezték meg, dolgozták ki és vezették be az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket. A szankciók szerinte bizonyítják az EU és az USA eltökéltségét, hogy Putyin nagy árat fizessen a háborújáért.

Nem könnyű ezeket az intézkedéseket végrehajtani, de nyilvánvaló, hogy cselekednünk kell

– tette hozzá. Von der Leyen emlékeztetett, mostanra több mint 40 ország „részben vagy teljesen” csatlakozott a szankciókhoz, és ez „bizonyítja a globális közösség eltökéltségét az invázió elutasítása mellett”.

Antony Blinken elismerését fejezte ki az Európai Uniónak az Oroszországnak adott válaszáért, mondván:

Az Unió erős, egységes és cselekszik.

„Ha megengedjük, hogy az elveinket büntetlenül megsértsék, azzal megnyitjuk Pandora szelencéjét a világ minden sarkában, és ez újra és újra és újra megtörténhet” – fogalmazott Blinken. Az amerikai külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborúnak „nem egyhamar lesz vége”, az Egyesült Államoknak és az európai országoknak pedig határozott nyomást kell gyakorolniuk Oroszországra mindaddig, amíg véget nem ér.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik