Nagyvilág

Filmszerepnek indult, a háború közepén találta magát: kicsoda Volodimir Zelenszkij?

Ukrán elnökség / Anadolu Agency / Getty Images
Ukrán elnökség / Anadolu Agency / Getty Images
Először a tévében, aztán 2019-ben a valóságban is elnök lett, ma pedig ő Oroszország első számú célpontja, miközben egyre többen ünneplik hősként világszerte. Portré az ukrán államfőről.

Kedden Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, Magyarország támogatja nyolc ország – Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia – azon kezdeményezését, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. Ugyancsak kedden az Európai Parlament rendkívüli, egynapos plenáris ülést tartott Ukrajna orosz megtámadásáról, amelyen felszólalt az ukrán elnök is. Volodimir Zelenszkij beszédét állva tapsolták meg az EP-képviselők. Az ukrán elnök országa megtámadása és sietős nyugati integráció szándéka miatt egyértelműen a legtöbbet szereplő politikus jelenleg a világon, noha karrierje egyáltalán nem tipikus, sőt az utóbbi napok történéseit látva inkább meghökkentőnek mondható.

A 44 éves Zelenszkij Kelet-Ukrajnában, Miskolc orosz ajkú testvérvárosában, Krivij Rihben született egy zsidó családban, apja matematikaprofesszor volt, anyja műszaki egyetemet végzett.

Házas, két gyermeke van, a Kijevi Nemzetgazdálkodási Egyetemen szerzett jogi diplomát 2000-ben, de akkor már egészen máson járt az esze. 1997-ben színész barátaival megalakította a Kvartal 95 nevű szórakoztató csoportot, emellett 2003-tól tévéműsorok producereként is tevékenykedett, valamint szerepelt számos filmben, sorozatban – általában vígjátékokban és romcomokban.

Szinkronszínészként is dolgozott, ő volt Paddington mackó ukrán hangja.

Volodymyr Zelensky is the Ukrainian voice of Paddington (2022) from MovieDetails

Celeb státuszát erősítette, hogy megnyerte a Dancing with the Stars ukrán kiadásának 2006-os évadát.

Kapcsolódó
Zelenszkij 2006-ban megnyerte az ukrán Dancing with the Starst
Az ukrán elnök a táncverseny első évadában szerepelt.

2015-től kezdett el úgy viselkedni, mint akiből egyszer majd köztársasági elnök válhat. Ekkor még nem azért, mert elmerült volna a közügyekben, hanem mert A nép szolgája című sorozatban ő alakította Vaszil Petrovics Holoborodko középiskolai tanárt, akiről az egyik diákja feltesz a netre egy videót, amelyben a korrupt politikusok ellen szólal fel, és ez az akció egészen az elnöki tisztségig repíti. Holoborodko egy olyan ember, akinek a feje felett gyakran átcsapnak a hullámok, de könyörtelenül harcol a korrupció ellen.

A sorozat nem egy dráma, hanem egy vígjáték, ami olyan népszerű lett, hogy a Kvartal 95 politikai pártot alapított a műsor nevével.

Zelenszkij 2018-ban aztán ténylegesen belevágott a valódi politikába, és elindult A Nép Szolgája elnökjelöltjeként. A kampány alatt tovább turnézott, és standupszerűen gúnyolta ki az ellenfeleit. A közösségi oldalakat is hatásosan vette be a kampányával, melynek legfőbb elemeként – sorozatbeli karakteréhez igazodva – ígéretet tett a korrupció visszaszorítására és egy centristább kormányzat megalakítására. Ígéretei közé tartozott az is, hogy véget vet a háborúnak az oroszokkal és a szeparatistákkal Kelet-Ukrajnában.

Kampányát bőkezűen támogatta Ihor Kolomojszkij oligarcha, Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere, úgyhogy többen is attól tartottak, Zelenszkij csupán a bábja lenne egy olyan embernek, aki ellen az Egyesült Államokban pénzmosás és csalás gyanúja miatt folyik nyomozás.

A választáson elsöprő győzelmet aratott, a szavazatok 73 százalékát szerezte meg,

ami nem független a származásától, mivel különösen magas volt a támogatottsága az ország orosz ajkú régióiban. Nem is kampányolt hazafias jelszavakkal, szemben a mai napig legnagyobb politikai ellenfelével, az akkor hivatalban lévő elnökkel, Petro Porosenkóval, aki gúnyolta is Zelenszkijt az ukrán kiejtése miatt. De segítette Zelenszkijt a zsidó származása is, mivel Ukrajnában a zsidók elfogadottsága az egyik legnagyobb mértékű a kelet-európai országok között.

2019 májusában iktatták be, egy hónappal A nép szolgája sorozat befejező része után.

Ukrán elnöki sajtószolgálat / EPA / MTI Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő látogatást tesz Donyeck térségben 2021. április 8-án.

Elnöki intézkedések

Ilyen magasról általában már csak lefelé vezet az út, főleg amiatt, hogy ukrán elnökként – bár széles jogkörei vannak – nehéz átültetni az elképzeléseit a valóságba.

Kolomojszkij miatt sokan attól tartottak, hogy például belemegy a PrivatBank reprivatizációjába, ami épp az üzletemberé volt, mielőtt államosították volna, ám ezt nem tette meg. Ugyanakkor az oligarchaellenes törvénye sokak szerint kivételező: néhány oligarchára érvényes, másokra nem.

Megpróbálta beváltani azt az ígéretét is, hogy véget vet a keleti területeken tartó háborúnak, diplomáciai úton megkereste Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit azonban hidegen hagyott ez a közeledés. Voltak fogolycserék, tettek lépéseket a minszki egyezség végrehajtása felé, de áttörés nem történt. Egyre határozottabban állt ki ugyanakkor országa uniós és NATO-tagsága mellett, így reagálva a vele szembeni csalódottságra. 2020-ban ugyanis folyamatosan csökkent a népszerűsége, mivel természetesen Ukrajnát is súlyosan érintette a koronavírus-járvány, Zelenszkij is megfertőződött tavaly novemberben, három napra kórházba is került.

Belép a világpolitikába

Beiktatása után két hónapot kellett várni, hogy máris világpolitikai játszmák szereplője legyen. Donald Trump, aki akkor még az Egyesült Államok elnöke volt, felhívta, hogy működjön együtt ügyvédjével, Rudy Giulianival és legfőbb ügyészével, William Barr-ral a demokrata kihívója, Joe Biden és annak fia, Hunter Biden elleni nyomozásban. Ennek az ukránok nem tettek eleget, mire Trump bosszúból visszatartott egy 400 milliós kongresszusi segélyt Ukrajnának.

Trump azt mondta, ő nem tett semmi rosszat, de ennek nyomán a kongresszusi nyomozás oda vezetett, hogy impeachment eljárást indítottak ellene. 2020-ban a szenátus mentette végül fel az amerikai elnököt.

Zelenszkij kapcsolata Bidennel jóval közvetlenebb, tavaly el is látogatott hozzá a Fehér Házba.

Doug Mills / The New York Times pool / EPA / MTI Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt fogadja a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában 2021. szeptember 1-jén.

Háború

Tavaly a járvány okozta válság alatt egyre keményebben lépett fel az oroszbarát pártokkal szemben, így Viktor Medvedcsuk ellen is, akit Putyin emberének tartanak Ukrajnában. Zelenszkij intézkedéseket hozott Medvedcsuk és a hozzá tartozó tévécsatornák ellen, ekkor indultak meg Ukrajna határa felé az első orosz csapatok.

Putyin propagandistái és a szeparatisták is azzal vádolták Zelenszkijt, hogy háborút akar szítani, ám az elnök tagadta ezt, és arra kérte az ukránokat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Nincs szükségünk háborúra. Sem hidegre, sem melegre, sem hibridre

nyilatkozta február 23-án még öltönyben. Zelenszkij a háború előtt kerülte a katonai, hadászati témákat, noha kormányzása alatt egyre gyakoribbá váltak a keleti végeken a tűzszünetet sértő esetek. Meghirdette a Béke napját, de többet nem igazán tett. Sőt, azt is kifogásolta, hogy a Nyugat és az Egyesült Államok többször felhívta a figyelmet a közelgő háborúra, mert ez a kommunikációs stratégia „nagyon drága Ukrajnának”. Még közvetlenül a háború előtt sem készültek evakuációs tervek.

Ha viszont megtámadsz, látni fogod az arcunkat. Nem a hátunkat, az arcunkat

– mondta szintén február 23-án, és ez már az elnök új arcát mutatta. A váltás nem a szerdai beszéd közben, hanem már pár nappal korábban a müncheni biztonságpolitikai konferencián megtörtént. Egyetlen ukrán elnök sem volt még ilyen nyers a Nyugat vezetőivel, mint ő ott, fogalmazott a BBC-nek Yulia McGuffie, a Novoje Vremja főszerkesztője. Zelenszkij előbb egy pár nappal korábbi, országa keleti részén tett látogatásáról beszélt, ahol egy óvodát ért rakétacsapás.

Amikor egy bombakráter van egy iskola játszóterén, a gyerekek azt kérdezik: elfelejtette a világ a 20. század hibáit?

Majd felidézte Putyin 15 évvel korábbi látogatását ugyanezen a konferencián, ahol az orosz elnök tulajdonképpen megfenyegette a Nyugatot és az Egyesült Államokat, ha nem hagynak fel a keleti terjeszkedéssel. Az ukrán elnök felhívta a figyelmet, hogy akkor a világ közönnyel és az oroszok kibékítésével válaszolt, ez nem történhet meg még egyszer.

A háborús idők elnöke

Számos hazai politikai ellenfele ezután döntött úgy, hogy most nincs ideje a megosztottságnak. Még Porosenko is így foglalt állást, pedig ő volt az egyike azoknak, akikre az oligarchaellenes törvényt szabták, és akit sokak szerint politikai indíttatásból akart hazaárulás és terrorizmus támogatásának vádjával börtönbe küldeni Zelenszkij.

Putyin egy másik erős állítása, hogy a nyugatbarát ukrán vezetés náci, a fasizmussal kokettál, ami már csak azért is meglepő kijelentés, mert Zelenszkij zsidó származású, három nagybátyja is a holokauszt áldozata lett, nagyapja pedig a szovjet hadsereg katonájaként harcolt.

Az elnök

egy kelet-ukrajnai, oroszajkú ember, aki oroszul üzletelt

– utalt a Kvartal 95-re Volodimir Jermolenko filozófus, az Ukraine World magazin szerkesztője a New York Timesnak. De ahogy az elmúlt tíz évben Ukrajnában az ukrán nyelv és a demokráciába és a nyugati világba vetett hitt egyre szélesebb körben terjedt el, ő is váltott: ukrán patriótává vált.

Múlt szerdán Zelenszkij a beszédében elárulta, hogy felhívta Putyint, de az orosz elnök nem akart vele beszélni. Az ukrán elnök egy ponton orosz nyelvre váltott, hogy az orosz néphez szóljon: a békéért esedezett, majd közölte, az orosz vezetés egy értelmetlen háborúba sodorja őket.

Tudom, hogy az orosz tévé nem adja le a beszédemet, de Oroszország polgárainak látnia kell. Látnia kell az igazságot. Az igazság az, hogy meg kell állítani ezt, mielőtt túl késő lenne.

Pár órával később elindult az Ukrajna elleni invázió.

Daniel LEAL / AFP Egy megrongálódott lakóház Kijev egyik külvárosában 2022. február 25-én.

Nem sokkal a támadás megkezdése után újra kamerák elé állt, már sötétzöld katonai ruhában (ő elnökként országa főparancsnoka). Este ismét beszédet mondott, a Nyugatnak üzenve kifejtette:

a háború az ajtójukon kopogtat majd. Ez az új vasfüggöny hangja, ami lement, és ami elvágja Oroszországot a civilizált világtól.

Zelenszkij nem menekült el, továbbra is marad az ostromlott Kijevben. Szemben például egyik elődjével, Viktor Janukoviccsal, aki a 2014-es forradalom idején elmenekült Oroszországba.

Lőszerre van szükségem, nem fuvarra

– mondta a brit nagykövetség szerint, mikor pénteken felajánlották neki, kimenekítik az Egyesült Államokba.

Pedig több nyugati hírszerzés is azt állítja, most ő az orosz erők elsődleges célpontja. Zelenszkij ehhez hozzáteszi: a családja a második. Teátrális kijelentéseket tesz – ne felejtsük el, hogy színész –, így például közölte azt is, hogy készen áll a halálra.

Sokan nem hittek a képességeiben, de valami megváltozott, mikor az oroszok megtámadták az országot. Azt hiszem, az orosz támadás óta teljes mértékben tisztelik és támogatják, minden ukrán összezárt Zelenszkij körül. Egyesítő és – úgy mondanám – példamutató szerepet játszik, részben a saját példája miatt. Sokan csodálják és tisztelik őt

– nyilatkozta McGuffie.

Ehhez nem kis mértékben hozzájárul az is, hogy még mindig nagyon jól használja a közösségi médiát, szinte nincs nap, mikor ne posztolnának róla egy videót katonai viseletben, akár a nyílt utcán. Van kiállása és az üzenetei tiszták, egyértelműek.

Az orosz információs hadviselésről szóló szóbeszéd ellenére Zelenszkij mesteri kommunikátornak bizonyult. Üzenetei erőt, empátiát és kitartást közvetítenek. Esettanulmányok a háború alatti hatékony kommunikációról, és a bátorság egy olyan ábrázolása ez, amire korábbról nem emlékszem

írta a Twitteren Colin Clarke, a hírszerzési és biztonsági tanácsadással foglalkozó Soufan Group kutatási igazgatója, akit a Washington Post idézett.

Mindezzel nemcsak a népe, hanem a világ szimpátiáját is megszerezte, szemben Putyinnal. Clarke írta a Twitteren szintén azt:

Zelenszkij egy nemzetközileg elismert hőssé válik, míg Putyin globális páriává. A kontraszt nem is lehetne élesebb.

Nem ér fel egy gazdasági szankcióval, de ettől még komoly hatással lehet a világra.

Ma régóta várt szavakkal kezdem, amelyeket büszkén szeretnék bejelenteni. Végre Ukrajna egységes. Ez a mi győzelmünk

– mondja Zelenszkij Holoborodkóként A Nép szolgája zárójelenetében, amit a CNN idéz. És most, úgy tűnik, vezérletével nem csak az ukrán nép, de Európa és talán a nyugati világ is egységesebb, mint a háborút megelőzően. Hogy ez mire lesz most elég, még nem tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik