Élő Nagyvilág

Lezárult az ukrán-orosz tárgyalások első köre; újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

lexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
lexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
Percről percre közvetítjük a háború ötödik napját.
  • Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint már 352 áldozata van az orosz inváziónak.
  • Az ukrán elnök kritikusnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. Volodimir Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében. Az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelik. A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics segíti Ukrajnát a béketárgyalásokban
  • Az oroszok elfoglaltak egy ukrán kikötővárost.
  • Hétfő hajnal újra robbanásokat hallani Kijevben és Harkivban. Harkivban több tucat halottja is lehet a rakétatámadásoknak. Éjjel elkezdték bombázni Csernyihivet is, egyelőre egy sérültről tudni.
  • A Washington Post információi szerint Lukasenka fehérorosz csapatok bevetésére készül Ukrajnában.
  • Két napra leáll a magyarországi Sberbank.
  • Az orosz rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, 20 százalékra emelték az orosz alapkamatot.
  • Zelenszkij azonnali uniós tagságot követel Ukrajnának.

Csehország újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Csehország újabb fegyverszállítmánnyal segíti Ukrajnát – a CT24 közszolgálati hírtelevízió szerint erről a cseh kormány döntött vasárnap esti rendkívüli ülésén. Jana Cernochová védelmi miniszter a televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a fegyverek és a haditechnika értéke 400 millió korona.

Nem könnyűfegyverekről van szó

– tette hozzá, de részleteket biztonsági okokra hivatkozva nem közölt.

Az előző cseh fegyverszállítmány, amelyről szombaton döntött a kabinet, Jana Cernochová szerint már meg is érkezett rendeltetési helyére. A 188 millió koronás adomány gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert tartalmaz. Az első cseh fegyveradományt, amely mintegy 4 ezer tarackágyú-lövedéket tartalmazott 40 millió korona értékben, még február elején, az orosz támadás előtt elküldték az ukránoknak.

Petr Fiala kormányfő, aki szombaton két ízben is telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, azt mondta, hogy az ukrán fél konkrétan megnevezett fegyvereket és haditechnikát kért a csehektől. „Megtettem minden lépést, hogy megállapítsam, képesek vagyunk-e ezeket a fegyvereket szállítani. Megállapítottam, hogy igen” – mondta Fiala a televízióban, de részleteket ő sem árult el.

Ukrajna nagyon konkrét kéréseket fogalmazott meg, a listát az összes NATO-ország megkapta. Most azonban szorít az idő, Zelenszkij ezért fordult hozzánk. Mi ezt órákon belül tudjuk szállítani

– magyarázta a helyzetet a cseh miniszterelnök.

 Tekintettel az orosz titkosszolgálatokra, nem hozhatjuk nyilvánosságra az összes információt a szállítmányokról. Nem arról van szó, hogy kerülni akarjuk a nyilvánosságot. Virággal a hajunkban és békegalambbal sajnos Putyint nem tudjuk megállítani. Csakis fegyverekkel és szankciókkal állíthatjuk meg

– szögezte le a védelmi miniszter.

30 kilométerre van Kijevtől az orosz csapatok nagy része

Az orosz szárazföldi erők nagy része még mindig több mint 30 kilométerre van Kijev északi részétől, jelezte a brit védelmi minisztérium hétfőn. Mint írták: az oroszokat jócskán lelassították az ukrán csapatok a hosztomeli repülőtérnél.

A tárca szerint az oroszokat az ukránok védekezésén kívül logisztikai hibák is lassítják, írja a CNN.

Moszkvai idő szerint délben ülhet tárgyalóasztalhoz az ukrán és az orosz delegáció

Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó szerint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások az ukrán-fehérorosz határ közelében várhatóan moszkvai idő szerint hétfőn délben (magyar idő szerint 10 órakor) kezdődnek – írja a CNN a TASSZ orosz állami hírügynökség alapján.

A Kreml delegációját vezető Medinszkij azt mondta, hogy csapata az ukrán fél érkezése után azonnal készen áll a tárgyalásokra. Ugyanakkor a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség külön idézte az elnöki tanácsadót, aki szerint az ukrán delegáció érkezése bizonytalan, többször is halasztották a tárgyalás időpontját. Utóbbi információ azért érdekes, mert korábban épp a RIA- Novosztyi írta, hogy az ukrán delegáció már megérkezett a helyszínre.

Sergei KHOLODILIN / BELTA / AFP Vlagyimir Megyinszkij nyilatkozik a sajtónak a tárgyalás helyszínén.

Szabadon elhagyhatják a lakosok Kijevet

A város minden lakója szabadon elhagyhatja Kijevet a Kijev-Vaszilkiv autópályán keresztül, közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő reggeli sajtótájékoztatóján. Igor Konashenkov azt állította, hogy az orosz fegyveres erők csak katonai célpontokat támadnak. „A civil lakosság nincs veszélyben”, tette hozzá.

Kedden újra tüntetést tart az ellenzék Budapesten

Holnap 18 órakor az Egységben Magyarországért pártjaival tüntetést tartunk Budapesten az orosz kémbank előtt

– közölte Márki-Zay Péter hétfő reggel Facebook-oldalán. Vasárnap egyébként Csehország után Románia is jelezte, hogy kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból az orosz-ukrán háború miatt. A magyar kormány egyelőre nem jelezte ilyen szándékát.

Az ellenzék csütörtök este az orosz nagykövetség előtt tüntetett Vlagyimir Putyin ellen és Ukrajna mellett.

Görögország is lezárta légterét az orosz gépek előtt

Görögország hétfőn lezárta légterét valamennyi orosz gép előtt, összhangban az Európai Unió előző nap bejelentett döntésével – közölte a görög polgári repülési hatóság.

Csak humanitárius vagy egyéb vészhelyzet által indokolt esetekben engednek be a görög légtérbe orosz repülőket. Az intézkedést a görög hatóságok három hónapra hirdették meg. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elrendelik: az Európai Unió – válaszul Ukrajna orosz megtámadására – zárja le a légterét az orosz légitársaságok előtt. Németország, Finnország, Románia, Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország már az uniós intézkedés előtt röviddel bejelentette, hogy kitiltja légteréből az orosz gépeket. Több uniós ország pedig, köztük Lengyelország, Csehország és Bulgária még korábban vezetett be hasonló intézkedést.

Zuhan a rubel, 20 százalékra emelték az orosz alapkamatot

Az orosz rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, miután az Európai Unió, az Egyesült Államok és szövetségeseik megállapodtak az Oroszországgal szembeni szankciókról. Ezek alapján több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz elengedhetetlen SWIFT rendszerből.

A BBC azt írja, vasárnap az orosz központi bank nyugalomra szólított fel, mivel attól tartanak, hogy a bankokat megrohanják az ügyfelek. Erre sor is került, az oroszországi bankok, ATM-ek előtt kígyózó sorok álltak vasárnap.

Hétfőn az Orosz Központi Bank úgy döntött, hogy 9,5 százalékról több mint a duplájára, 20 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, hogy fékezze az inflációt. Az intézkedéstől azt is várják, hogy megerősítse a nemzeti valutát, és a hitelek és betétek kamatai növekedését.

Azzal kapcsolatban ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy a moszkvai tőzsdén elindul-e a kereskedés hétfőn, több időpont is megjelent a nyitást illetően. De ha meg is nyit a tőzsde, akkor is bizonyos piacokra korlátozzák a kereskedést. Ráadásul a CNN szerint a központi bank „ideiglenes tilalmat” vezetett be a külföldi jogi személyek és magánszemélyek eladási megbízásaira, vagyis a külföldiek nem szabadulhatnak részvényeiktől, orosz befektetéseiktől.

Orbán vezetésével ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel 8 órakor ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a Karmelita kolostorban, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az operatív törzs hétfői ülésén áttekintik az elmúlt napok történéseit, és meghozzák a Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges további döntéseket.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a kormányzati döntéshozatal úgynevezett különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő fóruma, feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése, és a rendelkezésre álló információk elemzése.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 28-án. Orbán Viktor mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b5) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b6).

Vége a kijárási tilalomnak Kijevben

Hétfőn, helyi idő szerint reggel nyolckor véget ért a péntek óta tartó kijárási tilalom Kijevben. Az emberek újra elhagyhatják az óvóhelyeket, kinyitottak az élelmiszerboltok és működik a tömegközlekedés is, írja a BBC.

Este tíztől kedd reggel hétig újra kijárási tilalom lesz a városban, habár a lakóknak egyébként is azt tanácsolják, hogy napközben is csak szükség esetén hagyják el otthonaikat és az óvóhelyeket.

Ennél az asztalnál tárgyal majd az ukrán és az orosz küldöttség

A fehérorosz külügyminisztérium tett közzé egy fotót a helyszínről, ahol az orosz-ukrán tárgyalásokat tartják majd hétfőn. Mint írták, jelenleg várnak a delegációk érkezésére. A találkozó egy határátkelőhelyen lesz, a fehérorosz-ukrán határon.

A dalai láma szerint a háború idejétmúlt

A dalai láma hétfőn azt mondta, mélyen elszomorította az ukrajnai konfliktus, a száműzött tibeti szellemi vezető békére és kölcsönös megértésre szólított fel. A CNN cikke szerint azt közölte, a háború idejétmúlt,  az erőszakmentesség az egyetlen út.

Nem szabad elveszítenünk a reményt. A 20. század a háború és a vérontás évszázada volt. A 21. századnak a párbeszéd évszázada kell lennie. Imádkozom, hogy mihamarabb álljon helyre a béke Ukrajnában

– írta.

Az amerikaiakat felszólították Ukrajna elhagyására

Minden, még Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárt arra szólítottak fel, hogy hagyják el az országot. A kijevi amerikai nagykövetség Magyarország, Szlovákia és Románia felé javasolja a távozást, de megjegyezték, hogy a várakozás akár órákig is eltarthat.

Brazília elnöke az ukránokon gúnyolódik

Jair Bolsonaro brazil elnök vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal élcelődött, hogy az ukránok egy komikusba vetették a hitüket – utalva ezzel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök színész, humorista múltjára. Brazília elnöke eddig nem ítélte el az orosz inváziót, vasárnap ismét arról beszélt, hogy semleges kíván maradni a konfliktusban, noha közben lényegében „testvérnemzeteknek” nevezte Brazíliát és Oroszországot. Bolsanaro a BBC híre szerint azt is mondta, hogy vasárnap két órán át beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ám ezt utóbb külügyminisztériuma pontosította, hogy valószínűleg a hónap elején tett moszvkai látogatására gondolhatott.

Ukrán védelmi miniszter: Nyerésre állunk

Nem fogjuk feladni a fővárost, Ukrajna már nyerésre áll, közölte hétfő reggel az ukrán védelmi miniszter. Olekszij Reznikov szerint Ukrajna megnyeri a háborút, egyúttal méltatta az ukránok bátorságát és hitét. Szerinte nem lehet megtörni az ukránokat, így felesleges megfélemlíteni is őket.

A miniszter üzent az oroszoknak is:

azt tanácsoljuk, hogy menjenek haza. Még nem túl késő.

Szingapúr is szankciókat vezet be Oroszországgal szemben

Szingapúr „megfelelő szankciókat és korlátozásokat” kíván bevezetni Oroszországgal szemben – jelentette ki Vivian Balakrishnan külügyminiszter a parlamentben – írja a Straits Times című újság.

Szingapúr sok más hasonló gondolkodású országgal összehangoltan kíván fellépni, hogy megfelelő szankciókat és korlátozásokat vezessenek be Oroszországgal szemben

– közölte Balakrishnan.

Kijelentette, hogy Szingapúr jelentős pénzügyi és hajózási csomópont, ezért exportellenőrzést fog bevezetni minden eszközre, amelyek fegyverként használható az ukrán lakosság kárára – áll a jelentésben.

Két napra leáll a magyarországi Sberbank, mert az anyavállalat becsődölhet a szankciók miatt

Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyarországi Sberbanknál – írja friss közleményében a jegybank. A tájékoztatás szerint ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát annak nyomán, hogy az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank (valószínű) fizetésképtelenségi helyzetét. A helyzet semmilyen hatással sincs a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Mint írják, az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború hatásaként az ausztriai Sberbank Europe AG.-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki, a hitelintézet a közeljövőben várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait vagy egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor, így (valószínű) fizetésképtelenségi helyzet alakult ki nála. Az osztrák bank az itthoni Sberbank Magyarország Zrt., illetve több egyéb közép-európai leánybank tulajdonosa.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindezek nyomán a hazai leánybank kérésére 2022. február 28-tól március 1-ig két bankszünnapot rendelt el. Ezen időszak alatt a jegybank áttekinti a kialakult helyzetben a magyarországi leánybank működését, állapotát és mihamarabb a pénzügyi piacok stabilitása, illetve az ügyfélérdekek szempontjából leginkább megfelelő döntést hozza meg. A bankszünnapok időszakában az ügyfelek változatlanul tudnak tranzakciókat kezdeményezni bankkártyájukkal, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni. Így a mindennapi élethelyzethez szükséges források rendelkezésükre állnak. Számlaműveleteket azonban nem tudnak kezdeményezni.

A jegybank honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a további tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre a Sberbank Magyarország Zrt. mellett az MNB budapesti ügyfélszolgálatán, illetve a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ. Mint ismert, a Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek biztonságát – megbízható működésén túl – a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is szavatolja.

Azt írják, az MNB – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét. Ez alapján megállapítható, hogy a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Éjjel elkezdték bombázni Csernyihivet

Egész éjjel bombázták Csernyihiv városát, írja a BBC. Az Ukrajna északi részén található városból egyelőre csak egy sérültet jelentettek. A támadás hajnal kettő körül kezdődött, a jelentések szerint rakéták egy óvodát is eltaláltak, az épület kigyulladt. Rakéta talált el egy ötemeletes lakóházat is.

Megszólalt a háborúban meghalt kárpátaljai katona özvegye

A Borsnak nyilatkozott az orosz-ukrán háború magyar származású áldozatának felesége. A 29 éves Kis Sándor tengerész egy rakéta becsapódása következtében hunyt el a dél-ukrajnai Ocsakov városánál. „Az orosz megszállás alatt a Krím-félszigeten tartózkodott. Esküt nem tett. 10 éve teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben. A terrorellenes alakulat tagja volt. Ocsakov városában tevékenykedett” – mondta a Borsnak az özvegy.

Néhány perccel a rakétatámadás előtt beszéltünk vele. Amikor a robbanás bekövetkezett, próbáltam Sándort telefonon hívni, de nem lehetett. Akkor még azt gondoltam, csak nincs térerő, neki nem eshetett semmi baja

– fogalmazott. Később felvette a kapcsolatot a hadsereggel, de férje neve nem szerepelt a halottak nevét tartalmazó listán, így beküldték a sebesülteket ellátó kórházba, ám amikor kiderült, hogy a férfi nincs a sürgősségin, le kellett mennie a halottasházba, ott talált rá férfje holttestére.

Csereként lépett pályára az ukrán focista, megkönnyezte a szurkolók köszöntését

Roman Jaremcsuk a Benfica cseréjeként érkezett a pályára Lisszabonban egy vasárnapi meccsen. Elég felemelő pillanatok következtek ezután: a focistát óriási ováció fogadta a stadionban, többen Ukrajnát támogató transzparenseket emeltek a magasba. Jaremcsuk megkönnyezte a szurkolók támogatását.

Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette vasárnap, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként nem próbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is

– fogalmazott Zelenszkij az egyik vasárnapi videóüzenetében. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter online sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a tárgyalásokon az ukrán küldöttség nem fog belemenni Ukrajna kapitulációjába. Leszögezte azt is, hogy más hírekkel ellentétben, a találkozó egy határátkelőhelyen lesz, a fehérorosz-ukrán határon, írja az MTI.

Olvasói sztorik