Nagyvilág

Bűnösnek találták a rendőröket, akik végignézték George Floyd meggyilkolását

Az esküdtszék bűnösnek találta azt a három volt minneapolisi rendőrt, akik 2020 májusában jelen voltak George Floyd halálakor. Az ítélet szerint megtagadták a fegyvertelen fekete férfi állampolgári jogait – írja a BBC.

A rendőröket azzal vádolták, hogy „szándékos közömbösséget tanúsítottak Floyd súlyos egészségügyi állapotával szemben” a férfi letartóztatás során.

A 36 éves Tou Thao, a 28 éves J Alexander Kueng és a 38 éves Thomas Lane a saját védelmükben tanúskodtak a tárgyaláson, ahol azt mondták, hogy akkoriban nem tudták, hogy Floydnak sürgős egészségügyi ellátásra volna szüksége.

Az állampolgári jogok megsértése különböző büntetéseket von maga után, de

az ügyészség mindhárom férfira 25 év szövetségi börtönbüntetést kért.

Derek Chauvin, az egykori rendőrtiszt, akiről felvétel készült, amint több mint kilenc percen keresztül Floyd nyakán térdel, jelenleg 22 és fél éves börtönbüntetését tölti. Chauvint tavaly áprilisban találták bűnösnek gyilkosság vádjában, decemberben pedig visszavonta korábbi vallomását, és egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, valószínűleg annak reményében, hogy a beismerő vallomás után a kirótt ítéletet enyhíti a bíróság.

George Floyd halála után 2020 nyarán az egész országban heves tüntetések kezdődtek, amelyek később összeforrtak a Black Lives Matter mozgalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik