Nagyvilág

Bűnösnek vallotta magát a George Floydot meggyilkoló egykori rendőr

Handout / Hennepin County Jail / AFP
Handout / Hennepin County Jail / AFP
Derek Chauvin azt reméli, így talán hamarabb szabadulhat.

Visszavonta korábbi vallomását és bűnösnek vallotta magát Derek Chauvin, az az egykori minneapolisi rendőr George Floyd polgári jogainak megsértésében. Chauvin volt az a rendőr, aki 2020 májusában rendőri intézkedés közben megölte George Floydot.

A BBC szerint a jelenleg 22 éves börtönbüntetését töltő Chauvin korábban tagadta bűnösségét, most viszont megváltoztatta vallomását, ennek köszönhetően nem kell januárban újra bíróság elé állnia. Chauvin és ügyvédjei e mellett valószínűleg abban is reménykednek, hogy a beismerő vallomás tükrében a kirótt ítéletet is enyhíti a bíróság.

A vádalku részeként az egykori rendőr egy 2007-es ügyben is bűnösnek vallotta magát, akkor egy 14 éves fekete fiatallal szemben élt vissza a hatalmával, a vádak szerint torkon ragadta, a fejét zseblámpával ütötte.

George Floyd halála az egész világon óriási felháborodást keltett, miután bejárták a világot azok a felvételek, amelyeken látható, hogya fekete férfi hiába rimánkodott az életéért, az eljáró rendőr, Chauvin kilenc percen keresztül térdelt a nyakán, ami végül Floyd halálához vezetett. A férfi halála után az egész országban heves tüntetések kezdődtek, amelyek később összeforrtak a Black Lives Matter mozgalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik