Nagyvilág

Orosz hadoszlop indult a frontvonalra

MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Szemtanúk szerint a Donyec-medence felé tartanak. Kijev szerint a szakadárok több ezer embert mozgósítottak.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy Oroszország „békefenntartókat” küld Kelet-Ukrajnába, már el is indult egy hosszú hadoszlop a frontvonal felé. Ezt szemtanúk közölték az ukrán Szabadság Rádióval – írta az MTI.

Egy helybeli azt mondta, több mint száz egységből állt a katonai konvoj, amely Donyeck központjából indult. Mások szerint a harckocsikból, egyéb páncélozott járművekből és katonákból álló hadoszlop Donyeck központján kijevi idő szerint este tíz óra körül haladt át, északnyugati irányba, a frontvonal felé.

A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc évben nem láttak ennyi katonát a városban. Az nem derült ki, hogy a szakadárokhoz tartozó vagy Oroszországból frissen érkezett páncélosokat láttak. Az  ukrán fegyveres erők több forrásból is értesültek csapatmozgásról. Közölték, a szakadárok több ezer embert mozgósítottak, akiknek fegyvereket és ruhát osztottak.

Putyin elnök hétfő este jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését. Az MTI emlékeztet rá, 2018 februárjában lépett életbe lépett az az ukrán törvény, amely Oroszországot „agresszornak, megszálló államnak”, a szakadárok ellenőrizte településeket pedig „Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek” minősítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik