Nagyvilág europoli

Magyar vonakodás veszélyezteti az orosz szankciókat

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI / EPA
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI / EPA
A magyar kormány miatt nem egységes az EU diplomáciai források szerint.

A Guardian ugyanis arról írt, hogy kedd reggel összeültek az uniós nagykövetek, hogy szankciókat javasoljanak konkrét orosz személyek ellen, akiknek szerepük volt a kelet-ukrajnai szakadár területek Oroszország általi elismerésében. A javaslatban 351 orosz parlamenti képviselőt büntetnének szankciókkal, akik megszavazták Donyeck és Luhaszk függetlenségét, valamint a szankciók kiterjednének 11 orosz katonai parancsnok ellen, aki „békefenntartóként” részt vett az orosz katonai bevonulásban és huszonhét egyéb személy ellen is.

Orbán Viktor kormánya elutasította a támogatást” – írta a Guardian. „Ők a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták és Budapesttel akartak egyeztetni” – mondta egy diplomata a magyar küldöttségről, aki szerint ez várható volt. „Orbánnak most meg kell mutatnia a valódi énjét: kivel lojális, Moszkvával vagy az európai szövetségeseivel?” – tette hozzá.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik