Belföld koronavírus

Ismét lélegeztetőgépeket ajándékoz a kormány Ukrajnának

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton

Tíz lélegeztetőgépet adományoz a kormány a NATO járványügyi célalapja számára – szúrta ki az mfor.hu a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. A dokumentum egyben felkéri Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy biztosítsa az életmentő készülékek Ukrajnába szállítását és azok átadását.

A kormány a koronavírus-járvány kitörését követően, 2020 tavaszán összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, összesen mintegy 300 milliárd forintért, miközben Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte, a legrosszabb esetben is csak 8 ezerre lesz szükség. Ehhez képest az e tekintetben eddig csúcsot jelentő napon, idén március 30-án 1529-en voltak lélegeztetőgépen. Nem véletlen, hogy a kormány már tavaly októberben kiadta a nagyköveteknek, hogy mérjék fel, van-e igény lélegeztetőgépekre, két hónapja pedig rendeletben írta elő a 8 ezer darabban meghatározott stratégiai készlet feletti mennyiség értékesítését.

Nyélbe ütött üzletről egyelőre nem érkezett hír, arról viszont igen, hogy az elmúlt csaknem egy évben a kormány egyre-másra adott ingyen lélegeztetőgépeket külföldi országoknak:

  • tavaly júliusban Kirgizisztán 20 életmentő készüléket kapott,
  • októberben Csehország 50-et,
  • novemberben 100 érkezett a Vajdaságba,
  • idén februárban 10 Szlovákiába.

Ukrajnába egyébként nem a mostani lesz az első adomány, idén januárban már 50 lélegeztetőgép jutott el oda a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik