Nagyvilág

Új magyar szerkesztőség indít független lapot Szlovákiában is

PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Magyar kiadást indít az egyik legolvasottabb független szlovákiai napilap, a Denník N. Erről szombaton adott hírt a szerkesztőség egy közleményben. Hogy ezt a célt megvalósítsák, saját bevallásuk szerint két héttel ezelőtt adománygyűjtő akcióba kezdek, ami a jelek szerint sikeresnek bizonyult. Emellett, mint írják, a tervüket több neves szlovák és magyar személyiség is támogatta, mégpedig olyan tudósok és művészek, akiknek fontos a jó szlovák–magyar együttélés. Azt írják, az adománygyűjtés célját már néhány nappal annak lezárása előtt sikerült teljesíteniük: a magyar nyelvű kiadás tervét 1072 ember támogatta, és 91 483 eurót (32,5 millió forintnak megfelelő összeget) gyűjtöttek össze. Ezt, mint írják, az új szerkesztőség megalapítására fordítják majd.

Mindez nemcsak a mi ötletünk sikere, hanem a szlovákiai magyar közösségé is, amelynek láthatóan számít, hogy legyen szabad és kritikus sajtója, és a szlovákiai társadalomé is, amely nem közömbös közös ügyeink iránt.

– fogalmaznak a szerkesztőségi közleményben.

A projektgazdák jelenleg a magyar szerkesztőség felállításán dolgoznak: a tervek szerint nagyjából tízfős csapat napi legalább két saját, hosszabb cikket fog közölni, amit hírszolgáltatással egészítenek majd ki. A szerkesztőség tagjait a következő hetekben fogják bemutatni, de annyi már tudható, hogy a munkában vezetőként részt  vállal Szalay Zoltán szlovákiai magyar író, aki 2018-ig két éven át a pozsonyi Új Szó című magyar nyelvű napilap főszerkesztője volt. Szalay 2020 óta dolgozik a Denník N szerkesztőségében.

A határon túli független magyar sajtóban másfajta mozgások is láthatók az utóbbi napokban. Ezen a héten kedden robban a hír, hogy a független romániai magyar lap, a Transindex teljes szerkesztősége felmondott, amit a rájuk nehezedő politikai nyomással indokoltak. A Telex másnap bejelentette, hogy a szerkesztőség felmondott tagjaival együttműködésben új, független erdélyi lapot indítanak a Transtelex néven.

A kolozsvári származású, világszerte ismert filozófus, Tamás Gáspár Miklós a lapalapítás hírét egyebek mellett így kommentálta:

Romániából, Szerbiából, Szlovákiából is megszólalnak szabad, eredeti hangok, amelyek ha a régiónkat nem is, de a magyar elméket megmenthetik a tudatlan kliséktől és a gépies indulatoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik