Nagyvilág

Felmondott a Transindex teljes szerkesztősége

transindex.ro
transindex.ro
Politikai okok miatt 23 év után álltak fel. Már nem látják biztosítva újságírói függetlenségüket. A többségi tulajdonost meglepte a döntés.

Mint írták, az 1999-es indulás óta sokszor változott a csapat és maga a Transindex is, de abban nem, hogy soha voltak hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint újságot írni. Az elmúlt időben egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két évig küzdöttek fennmaradásukért

egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik.

Ők az utóbbi utat választották, most csomagolnak, nem maradt más választásuk. Korábban jelezték, veszélyben a működésünk, nagyon sokan kiálltak mellettük, amit most, utoljára köszöntek meg a Transindex felületén, egyben az adománygyűjtést lezárták, mivel célját vesztette.

Úgy tudják, a többségi tulajdonos a Transindex.ro eladására készül, a portál további sorsa számukra is ismeretlen, de már nem látják biztosítva újságírói függetlenségüket. Mint írták, a nagy olvasottságú romániai magyar médiafelületek közül eddig csak a Transindex készült a szerkesztőség döntései és nem pártagenda alapján.

Korábban csak a Transindex közölte le a romániai magyar lapok közül azt a petíciót, amelyet erdélyi magyar értelmiségiek a közelgő magyarországi választások kapcsán tettek közzé.

Frissítés!

Csak utólag értesült a transindexesek felmondásáról a többségi tulajdonos, Hajdú Áron, aki a Krónikának azt mondta: nem is tudott a szerkesztőség szándékáról, arról ő is csak a médiából értesült.

Egyelőre tervei sincsenek a portál működésének biztosítására, még nem tudja, „hogyan, merre tovább”. A Krónika emlékeztet rá, hogy a csíkszeredai Bookart Kiadó igazgatója 2018-ban lett a Transindex többségi tulajdonosa, miután felvásárolta a Media Net Kft. 66,6 százalékos üzletrészét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik