Nagyvilág

Öngyilkos merénylet: legalább tizenhárom ember meghalt Szomáliában

LUIS TATO / AFP
LUIS TATO / AFP

Legalább tizenhárom ember meghalt szombaton Szomália középső részén, miután egy öngyilkos merénylő robbantott egy helyi hivatalnokokkal és politikusokkal teli étteremben – írja hírügynökségi forrásokra hivatkozva az AlJazeera. A halottak többsége civil, további húsz embert sebesültként tartanak nyilván. A merénylet Beledweyne városában történt.

A helyi rendőrség és a kormány illetékesei megerősítették, hogy az étteremben elkövetett támadást öngyilkos merénylő követte el, de az áldozatok és sebesültek számát nem részletezték.

Beledweyne a szomáliai fővárostól, Mogadishutól háromszáznegyven kilométerre északra található. A brutális támadást annak ellenére sikerült végrehajtani, hogy a választókerületben épp esedékes parlament választás első fordulójának előestéjére hivatkozva megszigorították a biztonsági előírásokat.

A fegyveres csoportokat online figyelő SITE hírszerzési jelentése szerint az al-Sabab terrorszervezet a felelős a merényletért. A kormányzati célpontokat és civileket gyakran támadó csoport az elmúlt két hétben két támadást is végrehajtott. Az al-Kaidához köthető al-Sabab célja a központi kormány megbuktatása.

Helyi lakosok szerint a beledweyne-i merényletben meghaltak egyike a folyamatban lévő parlamenti választás jelöltje volt.

Szomáliában a törvényhozási választások november 1-jén kezdődtek, és eredetileg ugyan december 24-én zárultak volna, de a jelenlegi állás szerint várhatóan csak február 25-én fejeződnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik