Nagyvilág

Különös fordulattal érkezik Szlovákiába is rezsicsökkentés

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az villamosenegria árának alacsonyan tartását egyenesen a villamosművekre bízza a kormány.

Önmagához képest egészen újszerű megoldást talált a szlovák kormány a háztartásokat sújtó energiaválságra. A Parameter.sk azt írja, hogy Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter, Richard Sulík gazdaságügyi miniszter és a Szlovák Villamosművek képviselői álltak elő szerdán az energiakrízis problémájának állítólagos megoldásával. Ezzel, az általuk történelminek nevezett megoldással

egymilliárd eurót akarnak megspórolni a háztartásoknak, számításaik szerint ugyanis az elkövetkező években 80 százalékkal nőhetnek a háztartásokat érintő költségek.

A kormány ennek érdekében visszavonja azt a különadót, amiről egy hete állapodtak meg, és amely az atomerőművek megadóztatása révén hozott volna be többletbevételt az államkasszának. Az atomenergia megadóztatását egy héttel ezelőtt a szlovák kormány még arra használta volna, hogy az önkormányzatok és egyes lakóingatlanok magas energiaköltségeit kompenzálják vele.  A különadó csak a Szlovák Villamosműveket sújtotta volna, lévén, hogy ez az egyetlen olyan vállalat az országban, amelyik atomerőmű-üzemeltetőként szolgáltat villamos energiát.

Az eredeti tervek szerint az atomenergiából villamos áramot előállító vállalat márciustól 50 százalékos különadót fizetett volna a többletnyereségéből. Az első évben a kormány ebből több mint 50 millió euró adóbevételt remélt, azt követő években pedig ez akár 300 millió is lehetett volna éves szinten.

Erről a bevételről mondott most le a szlovák kormány, hogy a háztartások rezsicsökkentésének végrehajtását egyenesen  a Szlovákiai Villamosművek kezébe helyezze.

A kormány és a Szlovák Villamosművek ugyanis most abban állapodtak meg, hogy visszavonják az atomenergia megadóztatásáról szóló tervet, a villamosipari cég pedig ennek fejében vállalja, hogy ők maguk támogatják a szlovákiai háztartásokat azzal, hogy hozzájárulnak a villamosenergia árához. Sulík  gazdaságügyi miniszter szerint ezzel a módszerrel a szlovákiai háztartások 2023-ban és 2024-ben egyenként 500 eurót spórolhatnak. Matovič pénzügyminiszter szerint ez annyit tesz, hogy a háztartások összességében mintegy egymilliárd eurót takaríthatnak meg két év alatt a villamosenergia árából.

Sulík úgy nyilatkozott, hogy az elektromos áram ára minden szlovákiai háztartás számára változatlan lesz 2024. december 31-ig, ezt pedig nem más, mint a Szlovák Villamosművek fogja garantálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik