Nagyvilág

Romániai magyar képviselők is homofób javaslatot nyújtottak be

Daniel MIHAILESCU / AFP
Daniel MIHAILESCU / AFP
A genderideológiára és keresztény kultúrára hivatkoznak a képviselők és szenátorok.

Mint már decemberben megírtuk, a romániai magyar párt az RMDSZ is beállt a magyar kormány által vitt homofóbia mögé. Tervben volt ekkor, hogy pár képviselőjük a magyar homofób pedofiltörvényhez hasonló javaslatot nyújt be a román parlamentben, aminek célja az lenne, hogy hogy törvény írja elő: a születéskor megállapított nem csak férfi és nő lehet, és a gyerekek ne szembesülhessen a homoszexualitást vagy a nemváltást ábrázoló tartalmakkal. A javaslat a pedofíliára vonatkozó részt csak éppen érinti.

Kapcsolódó
Magyar politikusok írnák törvénybe a gyerekek születési nemét Romániában is
Bár a törvénymódosítást a magyarországi homofób törvény ihlethette, annak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó szigorításait már nem vették át.

A Transindex erdélyi magyar lap (aminek szerkesztősége épp kedden állt fel, mondván nem biztosítható tovább független működésük a portál tervezett eladása miatt) arról ír, hogy az LMBTQ-közösséget megbélyegző javaslatot hivatalosan is benyújtották az RMDSZ-es politikusok a parlamentben. A javaslat a 2004-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt módosítaná.

A javaslat szerint minden gyereknek joga van az önazonossághoz, névhez, szülei megismeréséhez és azok gondoskodásához, valamint a nemzetiségi és nemi önazonossághoz is. Egy ilyen rész is a törvénybe kerülne:

minden gyermeknek joga van külső beavatkozás nélkül megőrizni állampolgárságát, nemzetiségét, nevét, családi kapcsolatait, és (születési) nemi önazonosságát.

Ezzel nincs vége, a törvény a gyerekeket különböző bűncselekményétől védő részébe írnák bele, hogy a gyerekeknek joguk van védelemre a születési nemtől való eltérésről szóló, illetve a homoszexualitást, nemváltoztatást népszerűsítő tartalmakkal szemben is. A gyerekeket ugyanakkor félévente egyszer szexuális felvilágosításra is kiterjedő egészségügyi felkészítőkre kell vinni, bár ez alól kaphatnak felmentést szülői kérésre. A hét RMDSZ-képviselő és -szenátor a Fidesztől ismerős indoklást hoz fel:

hogy megvédjék a gyerekeket a genderideológia térnyerésétől, ami a keresztény családmodellt veszélyezteti.

A beterjesztők hozzáteszik, a nagykorúak jogait nem akarják korlátozni szabadságukban és véleményükben, illetve hogy saját identitásukról döntsenek. Nem mindenkinek ez a véleménye róla, a melegek jogait is védő MozaiQ Egyesület korábban is tiltakozott ellene, szerintük a szabad véleménynyilvánításhoz jogot és a gyerekek diszkriminációmentes oktatáshoz való jogát is sérti a tervezet.

(Kiemelt kép: Felvonulók a 2019-es bukaresti Pride-on.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik