Nagyvilág

Manfred Weber: Orbán nagyon megváltozott

MTI/EPA/Olivier Hoslet
MTI/EPA/Olivier Hoslet

„Nincs álláspontunk a magyar választásokat illetően, az Európai Néppárt számára nem ez a legfontosabb dosszié” – felelte Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az Euronews kérdésére.

A német politikus hozzátette:

Én azt látom, hogy a négy évvel ezelőttihez képest Orbán Viktor nagyon sok mindenben megváltoztatta a pozícióját, nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye.

Ezzel Weber arra utalt: habár 2018-ban még nyíltan támogatta Fideszt, azonban a frakcióvezető véleménye azóta változott. A német politikus ennek fő okaként jelölte meg, hogy Orbán az utóbbi négy évben az Európai Parlamentet, és annak döntéshozási mechanizmusát egyre élesebben kritizálja. A politikus szerint a Fidesz uniós politikája “ellentétes az európai integrációval és a demokratikus Európa gondolatával. Ez megváltozott, Orbán Viktor álláspontja megváltozott.”

Weber nyílt kritikáját magyarázhatja, hogy a Fidesz 2021-ben végleg elhagyta az Európai Néppártot. Erre Donald Tusk, a Néppárt elnöke úgy reagált tavaly: „a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De igazából már évekkel ezelőtt megtette ezt.”

Habár Tusk tavaly decemberben még kiált Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett, Weber jelen megszólalásában nemcsak a kormánypárttól, de az ellenzéktől is tartja a távolságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik