Nagyvilág

Földrengések rázták meg Észak-Korea atomkísérleti telepét

Cheng Dayu / Xinhua / AFP
Cheng Dayu / Xinhua / AFP
A korábbi atomrobbantások destabilizálták a kőzeteket, a talajt a környéken, azóta időnként reng a föld.

Kisebb földrengések sorozata pattant ki Észak-Korea azon fertályán, ahol a nukleáris kísérleteit, tesztrobbantásait szokta végezni – írja a Reuters dél-koreai értesülésekre hivatkozva. A hírügynökség szerint ez jól mutatja, a teszthelyszín sérülékenységét. Észak-Korea nemrég közölte, 2017 után most először tervez újabb kísérletet itt.

A földrengésekről annyit tudni, hogy darabra négy volt belőlük az utóbbi öt napban. A legutóbbi a Richter-skála szerint 2,5-ös erősségű volt, és kedd reggel történt. Epicentruma 36 kilométerre volt a Punggje-ri nukleáris teleptől. Korábban két 2,3-as és egy 3,1-es földmozgást detektáltak.

Észak-Korea a föld alatt szokta felrobbantani atombombáit, már hatot is detonált a múltban. Ezek instabillá tették a kőzeteket a környéken, a legutóbbi robbantás után földcsuszamlások és rengések is voltak. Errefelé korábban nem voltak gyakoriak a rengések, de a detonációk hatására átalakult a táj geológiailag. Ez nem ritka, az amerikai nevadai és a szovjet szemipalatyinszki helyszíneken is megfigyelték a jelenséget.

Punggje-rit ugyanakkor még használhatja Észak-Korea tesztrobbantásokra, csak eddig nem használt alagutakban kell robbantania egy szakértő szerint. Mindenesetre egyelőre nincs jele nagy aktivitásnak az atomtelep közelében, bár Kim Dzsongun diktátor korábban közölte, nem tartja már országára nézve kötelezőnek a nukleáris moratóriumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik