Nagyvilág

Észak-Korea 2017 óta a legkomolyabb rakétatesztjét hajtotta végre vasárnap

EyePress News / EyePress via AFP)
EyePress News / EyePress via AFP)

2017 óta a legjelentősebb rakétatesztjét hajtotta végre Észak-Korea vasárnap reggel, helyi idő szerint nyolc óra előtt – írja a BBC News dél-koreai közlésre hivatkozva. Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok máris elítélte az akciót, amely szám szerint már a hetedik rakétateszt volt ebben a hónapban.

Az ENSZ ugyan megtiltotta Észak-Koreának a ballisztikus és atomfegyver-kísérleteket, és szigorú szankciókat is bevezetett, de a kelet-ázsiai ország rendszeresen megszegi a tilalmat, és Kim Dzsongun elnök továbbra is fogadkozik, hogy megerősíti országa védelmét.

Azt a dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács közölte, hogy a vasárnapi kísérlet egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, amely 2017 novembere óta a legnagyobb, Észak-Korea által tesztelt rakéta. Japán és Dél-Korea becslései szerint a rakéta elérte a kétezer kilométeres magasságot, és fél órás repülési ideje alatt 800 kilométeres távolságot tett meg, mielőtt a Japán-tengerben landolt volna.

Az Egyesült Államok szerint a kísérletek megsértették az ENSZ határozatait, ezért a nagyhatalom felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a provokációktól és kezdjen érdemi párbeszédet.

Mun Dzsein dél-koreai elnök azt közölte, hogy a januári rakétakísérletek a 2017-es, fokozott feszültségek idejét idézik, amikor is Észak-Korea számos nukleáris tesztet hajtott végre, és elindította legnagyobb rakétáit, köztük olyanokat, amelyek Japán felett repültek.

A hónap elején Észak-Korea egy hiperszonikus rakétát tesztelt, amelyet nehezebb követni, mint a ballisztikus rakétákat. 2020 márciusa óta ez volt az első olyan alkalom, hogy Kim Dzsongun személyesen vett részt rakétaindításon.

Az Egyesült Államok január elején újabb szankciókat vezetett be a kommunista országgal szemben, válaszul a korábbi rakétakilövésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik