Nagyvilág

Joe Biden telefonon figyelmeztette Putyint az ukrajnai offenzíva súlyos következményeire

Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök szombaton telefonbeszélgetést folytattak az Ukrajna körül alakuló katonai válságról. Biden a beszélgetésben világossá tette, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az Egyesült Államok és szövetségesei „határozottan reagálnak majd, ami gyors és súlyos következményekkel fog járni” – írja az AP a Fehér Házra hivatkozva.

A nagyjából egy órán át tartó hívásról szóló beszámoló szerint Biden azt mondta Putyinnak, hogy egy invázió

„hatalmas emberi szenvedést fog okozni, és rontani fogja Oroszország megítélését”.

A Fehér Ház szerint az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a konfliktus diplomáciai megoldása mellett, de „felkészültek más forgatókönyvekre is”.

A két elnök egy nappal azután beszélt, hogy Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan figyelmeztetett, hogy az amerikai hírszerzés szerint az orosz invázió napokon belül megkezdődhet, mégpedig azelőtt, hogy a pekingi téli olimpia február 20-án véget érne. Biden kormánya hetek óta mondja, hogy Oroszország hamarosan megtámadhatja Ukrajnát, bár amerikai források korábban azt közölték, hogy a Kreml valószínűleg megvárja az olimpiai játékok befejeztét, nehogy a végén még magára haragítsa Kínát.

Sullivan ezzel szemben pénteken azt közölte, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már az olimpia idején katonai lépéseket tehet.

Az MTI Jurij Usakovot, a Kreml külpolitikai tanácsadóját idézve azt írja: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.

Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának

– idézte a magyar állami hírügynökség az orosz külügyi tisztségviselőt. Azt írják, Usakov hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felek ennek ellenére megállapodtak, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot. Putyin azt is elmondta Bidennek, hogy szerinte az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Oroszország több mint százezer orosz katonát vezényelt Ukrajna határai közelébe, de tagadja, hogy offenzívát szándékozik indítani Ukrajna ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik