Nagyvilág

Az Európai Parlament besokallt, oligarchastopot hirdetne

MTI /EPA /Julien Warnand
MTI /EPA /Julien Warnand
A saját zsebre dolgozó elit térnyerése soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban.

Az Európai Parlament (EP) „rendkívüli aggodalommal” állapítja meg, hogy az oligarcha-hálózatok képesek elfoglalni a nemzeti médiapiacot, beavatkozni a demokratikus szféra működésébe. Ezt állapítja meg egy a Népszava birtokába jutott jelentés-tervezet, amelyről csütörtökön dönt a költségvetési ellenőrző bizottság.

Az Európai Néppárt finn képviselője, Petri Sarvamaa által jegyzett dokumentum szerint egyes tagállamokban a kormányok tagjai is az „oligarchaszervezetek“ részei, aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokat saját hasznukra fordítsák fel. Az ilyen oligarchikus csoportok térnyerése az elmúlt néhány évben soha nem látott méreteket öltött.

Petri Sarvamaa szerint ezért az EU intézményeinek minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozniuk, hogy az oligarchák átvegyék a gazdasági, pénzügyi és politikai irányítást.

A néppárti politikus hatékonyabb adatgyűjtést sürget az EU-pénzekről és szigorúbb szabályozást az összeférhetetlenség és a földrablás ellen. Felszólítja az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF), hogy kövesse nyomon tagállamoknak tett ajánlásait. Adatbányászattal és -elemzéssel segítené a csalás és a korrupció felderítését és létrehozna egy uniós feketelistát azokról, akikről bebizonyosodott, hogy csaltak az uniós támogatásokkal.

A határozati javaslat összeállításában részt vettek a parlament meghatározó frakcióinak képviselői, magyar részről a DK-s Rónai Sándor és a momentumos Cseh Katalin. Rónai Sándor a Népszavának különösen fontosnak nevezte, hogy a tervezetbe is bekerült a jogállam tiszteletben tartásának követelménye, sürgeti az Európai Bizottságot, haladéktalanul kezdje meg a pénzmegvonáshoz vezető eljárást.

Kapcsolódó
Csányi Sándor: Orbán miatt nincsenek oligarchák
Az ország egyik leggazdagabb embere elmagyarázta, miért hiszi ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik