Nagyvilág europoli

Belgiumban nem vonulhatnak kanadai mintára oltásellenes konvojok

Cedric Janis / Hans Lucas / AFP
Cedric Janis / Hans Lucas / AFP

Betiltotta a belga szövetségi és a regionális kormány, valamint a főváros vezetése a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai mintára szerveződő autós és teherautós tüntetést Brüsszelben – írja a La Libre Belgique-re hivatkozva az MTI.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter, Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, és Philippe Close brüsszeli polgármester hivatala csütörtök délben bejelentette:

szövetségi, regionális és helyi szinten is megtesznek mindent a belga főváros blokádjának megakadályozására.

A közös közlemény szerint a szövetségi rendőrség a belga határon ellenőrzi a Belgiumba belépő járműveket, és kiszűri azokat, melyek demonstrálni érkeznek. A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat. A három hivatal közötti együttműködés célja, hogy zavartalan maradjon a főváros közrendje – tették hozzá.

Hétfőn Kanada fővárosában Ottawában rendkívüli állapotot hirdettek, miután az úgynevezett szabadságkonvoj megszállta a városközpontot, ezzel gyakorlatilag megbénítva a területen a közlekedést. Az ellenállást egy január közepén bevezetett rendelkezés hívta életre, amely arra kötelezte a kamionosokat, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A tüntetéssorozathoz mostanra rengeteg civil is csatlakozott, a céljuk pedig immár az összes járványügyi korlátozás eltörlése.

A kamionos tüntetések Európát sem kerülték el: szerdán több konvoj is elindult a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót.

A Convoy France elnevezésű mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra. A konvoj vonulását a párizsi prefektúra betiltotta, és a belga törvényhozó szervek is igyekeznek ellehetetleníteni a megmozdulást.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik