Nagyvilág

Az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg civileket a Pegasussal

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

Az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket és gyűjtött róluk információkat okostelefonokra törvénytelen módon telepített kémprogrammal, a Pegasussal –  írja a Kalkalisz izraeli gazdasági újságra hivatkozva az MTI.

A hatóság megfigyelt etióp zsidók és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, üzletembereket.

A volt miniszterelnök tanácsadóinak, valamint fiának, Avner Netanjahunak az okostelefonjára is telepítették a Pegasust.

Továbbá a törvénytelen telepek felszámolása előtt kémprogramot telepítettek a ciszjordániai telepesek készülékeire is.

A rendőrségen „technológia és adatorientált rendészeti tevékenység” címen tartották számon a tömeges kémszoftver-használatot. A rendőri vezetők és a körzeti parancsnokok azzal érveltek, hogy korai tájékoztatásra van szükségük a tervezés érdekében, hogy meg tudják akadályozni például tüntetések erőszakossá válását, valamint felhasználták a Pegasust korrupciós, fehérgalléros bűncselekmények vagy értékpapírral elkövetett csalások elleni nyomozásoknál is.

Hétfőn Jichák Hercog államelnök, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány, és számos politikus és miniszter állami vizsgálóbizottság létrehozását követelte a közbizalom visszaszerzése érdekében.

A Direkt36 még júliusban írt arról, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethették be azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kiberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. A kémszoftvert több, a kormánnyal kritikus újságíró, civil aktivista és gazdasági szereplő készülékén is megtalálták, de még Áder János köztársasági elnök testőrének és a fideszes elit pilótájának a telefonján is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik