Nagyvilág

Két nyugati ország küld újabb katonákat Kelet-Európába

EyePress News / AFP
EyePress News / AFP

Nagy-Britannia hamarosan háromszázötven katonát vezényel Lengyelországba – jelentette be hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Wallace a nap folyamán Londonban tárgyalt Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszterrel, akivel közös sajtótájékoztatót is tartottak. A brit védelmi miniszter itt úgy fogalmazott: a döntés célja, hogy megüzenjék: Nagy-Britannia és Lengyelország kész az együttműködésre, és szorosan egymás mellett áll a jelenlegi helyzetben.

A brit védelmi miniszter szerint ha Oroszország katonai akciót indít a szuverén Ukrajna ellen, akkor súlyos szankciókkal és elszigetelődéssel számolhat, valamint azzal, hogy a NATO még tovább fokozza jelenlétét a térségben. Az Ukrajna elleni invázióval Vlagyimir Putyin orosz elnök így pontosan azt érné el, amit el akar kerülni – tette hozzá.

A lengyel védelmi miniszter a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a brit kormánynak a katonai segítségért. Blaszczak szerint az ukrajnai határok mentén észlelt orosz katonai felvonulás mellett Lengyelországot Fehéroroszország részéről is fenyegetések érik. A lengyel-fehérorosz határon tavaly kialakult migrációs válságra utalva azt mondta: Lengyelország hibrid támadásoknak volt kitéve Fehéroroszország részéről, és ebben a helyzetben a brit katonai kontingens tényleges segítséget nyújt a lengyel hadseregnek.

Boris Johnson brit miniszterelnök már január végén bejelentette, hogy Nagy-Britannia fontolóra vette katonai jelenlétének komoly mértékű növelését az európai kontinensen a fokozódó orosz agresszióval szemben. A szigetország jelenleg több mint kilencszáz katonát állomásoztat Észtországban, Lengyelországban pedig a brit hadsereg száz műszaki szakértője segít a határőrizeti létesítmények megerősítésében a lengyel-fehérorosz határon.

A Deutsche Welle közben azt írja, hogy Németország Litvániába fog telepíteni további katonákat néhány napon belül az Oroszország és Ukrajna között megnövekedett feszültség miatt.

Ezért megerősítjük csapatainkat a NATO keleti szárnyán, és eltökéltségünk egyértelmű jelét küldjük szövetségeseinknek

– fogalmazott hétfőn Christine Lambrecht német szövetségi védelmi miniszter, aki hozzátette, Berlin azt akarja üzenni a szövetségeseinek, hogy „bízhatnak benne”.

Németország már öt éve vezető ereje a litvániai NATO-műveletnek: az országban állomásozó többnemzetiségű egység ezerkétszáz férfi és nő tagjának mintegy felét biztosítják jelenleg is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik