Nagyvilág

Kína támogatja az oroszok NATO-val szembeni követeléseit

Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP
Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP
A Kínai Népköztársaság megértéssel és támogatással fordul az orosz aggodalmak felé – derült ki a két állam közös nyilatkozatából.

Kína megérti és támogatja Oroszország európai biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseit – áll az Oroszország és a Kínai Népköztársaság közös nyilatkozatában, amelyről a TASSZ orosz hírügynökség adott hírt pénteken.

A kínai fél rokonszenvesnek tarja, és támogatja az Orosz Föderáció javaslatait, amelyek hosszú távú, jogilag kötelező érvényű biztonsági garanciák létrehozására irányulnak Európa vonatkozásában

– idézik a közleményt.

Az Amerikai Egyesült Államok és a NATO még január 26-án adta át írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciákra vonatkozó javaslataira. Anthony Blinken amierikai külügyminiszter az írásos válasz elküldése után arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalni olyan ügyekről, mint a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések. Ugyanakkor szerinte vannak olyan orosz követelések, melyek teljesíthetetlenek: Washington szövetségesei nem egyeznének bele az új tagok NATO csatlakozási folyamatának megváltoztatásába, így a katonai szövetség ajtaja Ukrajna előtt is „nyitva áll”, továbbá Moszkva nem várhatja el, hogy a NATO visszavonja a csapatait és a fegyverzetét a kelet-európai térségből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik