Nagyvilág téli olimpia 2022

Pekingben találkozott a kínai és orosz elnök

EyePress News / EyePress / AFP
EyePress News / EyePress / AFP

Pénteken a pekingi téli olimpiai játékok megnyitója alkalmából találkozott a kínai és orosz elnök. Az AP hírügynökség beszámolója szerint miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más nyugati országok diplomáciai bojkottot hirdettek, illetve más kifogással maradtak távol a magnyitótól, Vlagyimir Putyin orosz elnök lett az esemény legmagasabb rangú vendége.

A hírügynökség szerint több nyugati állam azért döntött a távolmaradás mellett, mert elfogadhatatlannak tartják Kína emberi jogok területén tanúsított jogsértéseit, valamint az ujgur kisebbséggel és más muszlim közösségekkel szembeni bánásmódját.

Vlagyimir Putyin a Hszi Csinping kínai elnökkel nyélbe ütött találkozója kapcsán arról beszélt, hogy a két ország kapcsolatai „progresszív módon fejlődnek, a barátság és a stratégiai partnerség szellemében”. „Példa ez a méltóságteljes kapcsolatokra, amelyek támogatják a kölcsönös fejlődést” – fogalmazott a találkozóról szólva az orosz államfő. Putyin kiemelte az országok közötti szoros gazdasági kapcsolatokat, ideértve azt az új megállapodást is, amelynek keretében évente 10 milliárd köbméter gázt szállítanak majd Kínába Kelet-Oroszországból.

Mai találkozónkra olajos szakembereink nagyon jó új megoldásokat készítettek elő a Kínai Népköztársaság szénhidrogén-ellátása érdekében, és újabb előrelépés történt a gáziparban is

– mondotta Putyin elnök.

Oroszország régóta kulcsszerepet játszik abban, hogy kőolajat, a gáz és a szenet szállítson Kína hatalmas gazdasága számára, amely jelenleg a világ második legnagyobb gazdasági teljesítményét nyújtja.

A kínai állami hírügynökség szintén jelentést tett a két vezető pénteki találkozójáról, de részletekbe nem bocsátkoztak. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a járványügyi óvintézkedések miatt az üdvözléskor szokásos kézfogás ezúttal elmaradt.

Putyin emlékeztetett a 2008-as nyári olimpiai játékokon való pekingi jelenlétére is, valamint a kínai delegáció részvételére a 2014-es orosz téli játékokon Szocsiban. Szerinte az ilyen eszmecseréket „bizonyos mértékig hagyománynak” lehet tekinteni. A két nagyhatalmi vezetőnek ugyanakkor ez az első személyes találkozója 2019 óta.

Az Oroszországgal és Kínával egyaránt szoros kapcsolatot ápoló öt közép-ázsiai volt szovjet szocialista tagköztársaság, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői követték Putyin példáját, és több más állammal együtt részt vettek a megnyitón. Ezeket az államokat jelentős politikai és gazdasági érdekek fűzik Pekinghez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik