Nagyvilág koronavírus

Csehországban beszüntetik a védettségi igazolványt

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

Csehországban jövő héttől nem lesz kötelező felmutatni a védettségi igazolványt az éttermekbe, szolgáltatókhoz és egyéb szórakoztató egységekbe való belépéskor, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az oltatlanok is mehetnek ezekre a helyszínekre, közölte Petr Fiala miniszterelnök.

A Reuters cikke szerint a 10.7 milliós lakosságú országban az elmúlt napokban rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak, de a szakértők várakozásai szerint hamarosan elérhetik a jelenlegi hullám csúcsát.

Csehországban kedden 57 ezer, szerdán 43 ezer új esetet diagnosztizáltak, de a magas számok ellenére sem emelkedett látványosan a kórházban kezelt betegek száma, ahogy az előző hullámokban az megfigyelhető volt.

Éppen ezért február 9-től gyakorlatilag megszüntetik a védettségi igazolványok használatát, jövő hét szerdától étterembe és eddig korlátozott szolgáltatóegységekbe is mehetnek az oltatlanok.

A kormány döntésének értelmében február 18-tól megszüntetik a kötelező tesztelést az iskolákban, ugyanakkor a beltéri maszkviselés továbbra is kötelező marad és érvényben marad a rendezvényekre vonatkozó létszámkorlát is.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik