Nagyvilág

Ukrajna 2,5 millió embert mozgósíthat egy orosz invázió esetén

Efrem Lukackij / AP / MTI
Efrem Lukackij / AP / MTI
Zelenszkij elnök szerint az ukránok csak magukra számíthatnak.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerint most 122 ezer orosz katona állomásozik a határ közvetlen közelében és Moszkva bármikor provokációt indíthat, de ahhoz komoly előkészületekre lesz szükség – írja az Ukrajinszka Pravda alapján az Ukrinform.hu.

Olekszij Danilov úgy fogalmazott: egy átfogó invázió előjeleit nem nehéz észrevenni, a felkészülési időszak – amely az egész világ szeme előtt fog történni – háromtól hét napig tarthat. Az RNBO titkára közölte: Ukrajnában 2,5 millió embert mozgósíthatnak az orosz invázió esetén. Kelet-Ukrajnában az orosz zsoldosok ellen 420 ezren szereztek harci tapasztalatot, és egymillió embernek van  vadászengedélye – tette hozzá.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter korábban azt mondta: jelenleg nincs szükség mozgósításra az orosz invázió veszélye miatt. Szerinte a társadalomban felgyülemlett feszültség miatt akár egy „kiképzési mozgósítás” meghirdetése is pánikot kelthetne. Mint mondta, az önkéntes területvédelmi egységek megalakítása lehet a megoldás.

Az államfő kedden a parlamentben arról beszélt, hogy a nemzetközi támogatások ellenére az ukránok csak magukra számíthatnak – közölte a Kárpát.in.ua. Volodimir Zelenszkij azt üzente, Ukrajna problémáinak megoldásában saját erejükre kell hagyatkozniuk.

Az államfő hangsúlyozta, Ukrajnának sok barátja van.

De a barátoknak megvan a saját hazájuk. Így Ukrajnát senki sem fogja helyettünk felépíteni, megvédeni, megőrizni, felemelni. Csak magunkra kell hagyatkoznunk.

Volodimir Zelenszkij emlékeztetett rá, Ukrajna a függetlenségét is így nyerte vissza. Szerinte fontosabb, hogy az ukránok szeressék magukat és ne próbáljanak tetszeni másoknak, amikor kiállnak nemzeti érdekeik mellett.

Kapcsolódó
Ukrajnában már gyerekeket okítanak arra, hogyan használják a gépfegyvereket
Egy nagy csapat fiatalnak tartottak terepgyakorlatot Kijevben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik