Nagyvilág

Soros: A magyar választók elküldhetnek a hatalomból egy autokrata vezetőt

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP
A milliárdos csak szőrmentén emlegette a magyar választásokat, inkább Kínáról beszélt előadásában.

A Stanford Egyetem „Nehéz választások a világ demokráciái előtt” című rendezvényén szólalt fel Soros György magyar származású milliárdos, mellesleg Orbán Viktor kormányának egyik kijelölt ellensége – a beszédről a CNN is beszámolt. Előadásában alapvetően a 2022-es év kihívásairól, jelentős részben Kínáról beszélt, de Magyarországról is szót ejtett.

Soros szerint Kína a héten kezdődő pekingi téli olimpiával csak propagandagyőzelmet akar aratni, ahogy a nácik tették 1936-ban (Berlinben a nyári, Garmisch-Partenkirchenben a téli olimpián). Kína amúgy a nagy fellendülés után gazdasági válsággal nézhet szembe (ezen az Evergrande cég bedőlésével fémjelzett válságot érthette).

Ezután beszél arról, hogy a tavalyi német választások után idén a franciáknál és magyaroknál lesznek fontos választások. A magyarról azt mondta, április 3-án „a magyar választók minden esély ellenére elküldhetnek a hatalomból egy autokrata vezetőt.” Ez pedig – az orosz-ukrán helyzettel egyetemben – befolyással lehet Európa jövőjére.

Később ismét Kínáról beszél, hogy az ingatlanpiac milyen ingatan, ami Hszi Csinping kínai elnök helyzetét is azzá teheti. Szót ejt Kína Covid-stratégiájáról, majd végül arról értekezik, hogy Hszi (akit idén választhatnak harmadszor elnökké) utódja majd kedvesebb lesz mindenki felé.

(Via SzeretlekMagyarország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik