Nagyvilág

Jön fel az autokrácia, Soros György bekeményít

Fülöp Dániel/ 24.hu
Fülöp Dániel/ 24.hu
Az erősödő tekintélyelvűség elleni küzdelemre akar összpontosítani.

Soros György átalakítja a Nyílt Társadalom Alapítványokat, mert az erősödő tekintélyelvűség elleni küzdelemre akar összpontosítani – írja a Népszava a The New York Times-ra hivatkozva. A változások feszültséget okoznak, mert elbocsátásokkal járnak, azokról nem kérdezték meg az alacsonyabb szinten dolgozó szakembereket.

A New York Times szerint mintegy 150 embert küldenek el. Soros György azért döntött a reformok melett, mert úgy látta, elakadt az a  folyamat, hogy a világ a nyitott, sokszínű társadalom felé haladjon. Úgy vélte, lépni kell, mert jön fel az autokrácia, a civil társadalmak sokfelé mélyen megosztottak. Addig akart cselekedni, amíg még bele tud szólni a dolgokba, hiszen már elmúlt 91 éves.

Az alapítvány új vezetője, a brit Mark Malloch-Brown szerint a nyílt társadalom ellen világszerte felerősödtek a támadások, ezért azok visszaveréséhez stratégiai döntés kell, átmenetileg leállnak bizonyos támogatások, de idén a tavalyinál többet költenek közegészségügyre és a menekültekre, illetve több pénzt és nagyobb döntési jogkört kapnak a regionális irodák. Soros György alapítványa három éve távozni kényszerült Magyarországról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik