Nagyvilág

Mégsem ítélte el Oroszországot Orbán és a többi európai szélsőjobbos párt

Michael Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP
Michael Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Orbán Viktor miniszterelnök is aláírta az Európai Unió Madridban tanácskozó szélsőjobboldali-populista pártjainak közösen kiadott nyilatkozatát, amelyben a pártok állítólag Oroszországot tették felelőssé az ukrán határon kialakult helyzetért – számoltunk be szombaton a 444.hu írása nyomán. A lap vasárnap délelőtt aztán megírta, hogy a jelek szerint a szélsőjobboldali pártok mégsem ítélték el Oroszországot az agresszív katonai fenyegetés miatt, amely feszült helyzetet alakított ki Kelet-Európában, mindenekelőtt Ukrajna határán.

A pártok madridi találkozója után – mint írták – még Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is beszélt erről, a lengyel állami hírügynökség pedig a közös nyilatkozatot is idézte, miszerint az orosz katonai műveletek „a háború szélére sodortak bennünket”, ezért szolidaritásra, eltökéltségre és együttműködésre van szükség. Ugyanerről számolt be egyébként a házigazda spanyol párt, a VOX szóvivője is.

Csakhogy Marine Le Pen francia elnökjelölt ezután nyilvánosságra hozta a teljes szöveget, amiben már szó sincs Oroszországról.

Francia sajtóhírek szerint Le Pen ugyanis nem volt hajlandó aláírni az oroszokat elítélő szövegváltozatot, ezért aláírás előtt törölték a nyilatkozatból az idevonatkozó szövegrészt. A 444.hu a lengyel sajtóra hivatkozva vasárnap azt írta, végül Morawiecki is elismerte, hogy néhányan „másként tekintenek Oroszországra”, ám a lengyel kormány igyekszik mindenkivel megértetni, mekkora fenyegetést jelentenek az oroszok. A lengyel miniszterelnök szerint ennek a törekvésnek már a madridi csúcson is voltak eredményei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik