Nagyvilág

Ukrán elnök: Háborús pánikkeltés zajlik

UKRAINE PRESIDENCY / AFP
UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a világ vezetői túlbecsülik az orosz invázió valószínűségét, ezzel felesleges pánikot keltenek és destabilizálják országa gazdaságát, írja a CNN.

A politikus pénteken újságíróknak kijelentette, tájékoztatta többek közt Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnököt is arról, hogy a Kreml által jelentett fenyegetettség állandó, amivel az ukránok megtanultak együtt élni, amikor Moszkva 2014-ben megtámadta őket.

Azt állítják, hogy holnap háború robban ki. Ez pánikot kelt

– fogalmazott Zelenszkij.

A CNN értesülései szerint Zelenszkij és Biden csütörtöki telefonbeszélgetése nem sült el a legjobban. Az amerikai elnök biztosra veszi az orosz megszállást, miközben ukrán kollégája biztosította afelől, hogy ugyan az oroszok veszélyt jelentenek, de ennek jelentéstartalma nem egyértelműsíthető.

Biden tájékoztatta Zelenszkijt arról is, hogy információjuk szerint Moszkva februárban valószínűsíthetően támadást indít Ukrajna ellen. holott Zelenszkij szerint semmivel nem jelentősebb az orosz katonai készültség, mint volt korábban.

Én vagyok Ukrajna elnöke, én élek itt, és jobban ismerem a történetet, mint bármelyik másik elnök. Nincs félreértés köztem és Biden elnök között. Én egyszerűen csak jobban értem, mi történik az országomban, ahogy ő is jobban tudja, mi zajlik az Egyesült Államokba

– magyarázta.

Mindkét fél a krízis diplomáciai megoldására törekedne, Zelenszkij hajlandó lenne Putyinnal találkozni is, és ezt kezdeményezte is az orosz elnöknél amerikai közreműködéssel.

Kapcsolódó
Maga Joe Biden mondja: amerikai katonák érkeznek Kelet-Európába
A világpolitika egyre több szereplője egyre inkább beleáll az ukrajnai konfliktusba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik