Nagyvilág

Boris Johnson keményen odateszi magát az orosz-ukrán konfliktusban

CARL RECINE / POOL / AFP
CARL RECINE / POOL / AFP
Putyinnal tárgyal telefonon az ukrajnai válságról és Kelet-Európába látogat a brit miniszterelnök. Cél: az oroszok „elrettentése”.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal telefonon az ukrajnai válságról és hamarosan Kelet-Európába látogat Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street szóvivője egyelőre nem részletezte, Johnson mely országokat keresi fel a térségben, csak annyit árult el, hogy:

a kormányfő célja a diplomáciai erőfeszítések felgyorsítása és az elrettentetés fokozása annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a vérontás Európában.

Eközben Oroszország londoni nagykövetsége közölte, hogy két héten belül Moszkvába látogat Liz Truss brit külügyminiszter.

A brit hadvezetés számos lehetőséget terjesztett elő „a fokozódó orosz agresszió” veszélyének enyhítésére a térségben; e lehetőségek között szerepel további alakulatok telepítése és a NATO védelmi képességének erősítése.

Boris Johnson következetesen azt a véleményét hangoztatja a partnerekkel tartott tárgyalásokon, hogy:

az elrettentés és a diplomácia elegyének sikeres alkalmazása nélkül több ezer emberélet veszhet oda az orosz-ukrán határ mindkét oldalán.

A brit miniszterelnök a héten a londoni alsóházban a következőket állította:

  • az ukránok egyre nagyobb jártasságra tesznek szert a gerillahadviselésben, és ha Oroszország háborúba fog, akkor „sok orosz édesanya fia nem fog hazatérni”
  • a Putyinnal tartott legutóbbi megbeszélésén felidézte, hogy a történelem kritikus pillanataiban Nagy-Britannia és Oroszország mindig egymás mellett állt
  • annak, hogy mindkét ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, egyetlen oka a szovjet katonák által tanúsított hősiesség a fasizmus elleni, Nagy-Britanniával vállvetve megvívott küzdelemben
  • hiszi, hogy Oroszország minden félelmére gyógyír található, és türelmes, fegyelmezett diplomáciával megteremthető a kölcsönös biztonság.

A Downing Street szombati tájékoztatása szerint ugyanakkor a brit külügyminisztérium hétfőn várhatóan bejelenti szankciós keretrendszerének erősítését, annak érdekében, hogy a szankciókkal Oroszország stratégiai és pénzügyi érdekeltségeit is célba vehessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik