Nagyvilág

Kijev „kiagyaltnak” tartja Szijjártó Péter állítását a kisebbségi jogok megsértéséről

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Visszaüzenték, hogy Ukrajna biztonsága nélkül nem lesz biztonság Magyarországon sem.

Kijev kategorikusan visszautasítja Szijjártó Péter állítását, hogy Ukrajnában megsértik a kisebbségek jogait, írta a Kárpát.in.ua, a  külügyi szóvivőre hivatkozva. Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak Oleg Nyikolenko kiagyaltnak és átpolitizáltnak nevezte a magyar külgazdasági és külügyminiszter véleményét.

A szóvivő arra reagált, hogy Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek azt mondta, a kárpátaljai magyarságnak csak jogfosztás, provokáció és sokszor fizikai megfélemlítés jut, ha Ukrajna ezen nem változtat, az korlátozza az Orbán-kormány lehetőségét, hogy bármilyen támogatást nyújson a mostani orosz-ukrán konfliktusban Kijevnek.

Az ukrán külügyi szóvivő közölte, nagyra értékelik az ukrán társadalom etnikai és nemzeti sokszínűségét. Szerinte Ukrajna az elmúlt években a lehető legnyitottabb volt a párbeszédre a nemzeti közösségekkel, a magyarokkal is. Emlékeztetett arra, hogy ukrán kezdeményezésre 2021 februárjában közös oktatási munkacsoport jött létre, amelyen belül hatékony, eredményes az együttműködés.

Jelenleg nincs megalapozott ok arra, hogy Ukrajnát a nemzeti kisebbségek jogainak megsértésével vádolják

– tette hozzá. Oleg Nyikolenko felidézte, éppen a magyar kormány akadályozza együttműködésüket a NATO-val. Szerinte

Ukrajna biztonsága nélkül nem lesz biztonság Magyarországon sem, sem pedig általában Európában.

A szóvivő jelezte, a biztonságot a közép-európai térségben csak közösen lehet megerősíteni.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn határozottan ítélték el Moszkva Ukrajnát fenyegető, agresszív lépéseit, nyilatkozatban tették világossá, az európai biztonság egy és oszthatatlan, a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században. Az uniós Külügyi Tanács megerősítette: az EU támogatja Ukrajna  függetlenségét, önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Kapcsolódó
Szijjártó Péter: Ukrajnának nehéz így segíteni
Kijev kisebbségellenes politikája miatt nem számíthat a magyar kormány támogatására a mostani konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik