Nagyvilág koronavírus

Kötelezővé tehetik a Covid-elleni védőoltást Németországban

KAY NIETFELD / DPA / AFP
KAY NIETFELD / DPA / AFP

Szerdán elkezdődött a vita a kötelező koronavírus-elleni oltásról a német szövetségi törvényhozás alsó házában, a Bundestagban – írja az Euronews. Egyelőre nem tudni, hogy a jogszabályról mikor szavaznak, de valószínűsíthető, hogy tavasz előtt nem lép hatályba semmilyen törvény.

A tavaly megválasztott szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár hárompárti koalíciójának képviselői három javaslattal álltak elő.

  • Minden 18. életévét betöltő személynek kötelezővé teszik az oltást, amely összesen három vakcinát fed le, a védettség két évre szól, és az oltakozás elmulasztása pénzbírsággal sújtható.
  • Minden 50 év felettinek kötelezővé teszik az oltást, az oltatlanoknak pedig kötelező tanácsadó értekezleten kell megjelenniük.
  • Marad minden a régiben, és nem lesz kötelező oltás.

Dr. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a védőoltás jelenti a leghatékonyabb védekezést a vírus ellen, de kormány a parlament kezébe adja a döntést.

A kötelező oltás kérdése valamennyi párt tagságát megosztja,

egyedül a szélsőjobboldali AfD (Alternatíva Németország) utasítja el kategorikusan a védőoltás kötelezővé tételét egyéni és foglalkozási körök szintjén egyaránt.

Amennyiben a képviselők az oltási kötelezettség mellett voksolnak, Ausztria után Németország lehet a második ország az EU-ban, ahol kötelezővé teszik a Covid-elleni vakcinát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik