Nagyvilág

A NATO európai innovációs központja lenne Magyarország

A NATO szövetséges államai civil együttműködésekre alapozva, kettős felhasználású termékek előállítására képes start-upok bevonzásával válaszolnának az innovatív és forradalmi technológiák területén jelentkező új kihívásokra – írta csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény szerint a tavaly meghirdetett DIANA kezdeményezésben egy regionális hivatalból, négy-öt innovációs központból és számos tesztközpontból álló hálózat épülhet ki Európában. A magyar felajánlások mindhárom szinten tartalmaznak hazai helyszíneket Budapesten és Zalaegerszegen – összegezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a David van Weellel, a NATO főtitkárhelyettesével folytatott csütörtöki megbeszélése fő témáját.

A közlemény megjegyzi, hogy a civil innováció a biotechnológiától a mesterséges intelligencián át az autonóm eszközökig számos területen utcahosszal előzi a védelmi szférát. A vállalkozások újító gondolkodásmódja és tudásbázisa technológiai áttörést hozó polgári és védelmi megoldások kidolgozásában hasznosulhatna. A DIANA az Amerikai Egyesült Államokban hatvan éve eredményesen működő DARPA mintájára teremtene az egyetemi, kutatóintézeti és kormányzati partnereket is bevonó innovációs ökoszisztémát.

A tervek szerint Észak-Amerikában és Európában is létrehoznak egy-egy alapvetően koordinációs szerepet betöltő regionális központot, amelyek meghatároznák a DIANA éves munkatervét a térségekben. Az innovációs serkentő helyszínek egyfajta inkubátorházként képzési lehetőséget, irodai férőhelyet kínálnak a kiválasztott start-upok számára. A tesztközpontok színvonalas tesztlehetőséget biztosítanak az önerőből ahhoz hozzájutni nem tudó vállalatoknak. Egy regionális központ és az első tesztközpont akár már 2022 nyaráig felállhat, a teljes hálózat a jövő évtől működhet – írták.

A NATO új típusú biztonsági kihívásokért felelős vezetője, David van Weel főtitkárhelyettes személyesen tájékozódik a felajánlásokról, körútja során az elsők között kereste fel Magyarországot. Kétnapos programja részeként a miniszteri találkozó mellett meglátogatja az Európai Innovációs és Technológiai Intézet budapesti székhelyét és a ZalaZONE járműipari tesztpályát.

Palkovics László kifejtette: „A magyar javaslatok mellett számos érv szól: az innovációt fókuszba helyező gazdaságfejlesztés mellett ilyen a védelmi ipar gyors ütemben zajló újjáépítése is. Zalaegerszegen a jövő évtől termelő Lynx-harcjárműgyár szomszédságának köszönhetően már most készülnek az ágazathoz kapcsolódó tesztkapacitások.” A tárcavezető kijelentette, hogy a tavaly életre hívott Védelmi Innovációs Kutatóintézet és felsőoktatási partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudása, képességei szintén a közös ügy szolgálatába állíthatók.

Hozzátette:

Magyarország már elkötelezte magát amellett is, hogy csatlakozik az előzetes koncepció szerint egymilliárd eurós tőkeösszeggel kockázati tőkealapként létrejövő NATO Innovációs Alaphoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik