Gazdaság

Német hadiipari óriás vásárolja be magát a 4iG-be

25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben a német Rheinmetall AG – közölték kedden. Ezzel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz. Az erről szóló előzetes megállapodást már novemberben megkötötték.

A tájékoztatás szerint a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó iG COM Magántőkealap 78 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben, 12 hónapos értékesítési tilalmat (lock-up) vállalva a tőkeemeléssel tulajdonába kerülő részvénycsomagra. Ezt követően a 4iG közgyűlést hív össze, annak érdekében, hogy a társaság részvényesei elfogadják a társaság új alapszabályát és új felügyelőbizottságát, az ellenőrző testületbe a Rheinmetall egy új tagot delegál.

A közgyűlés támogató döntését követően a Rheinmetall OTC ügylet keretében 24,9 millió darab részvényt vásárol Jászai befektetési társaságától, a KZF Vagyonkezelő Kft.-től, valamint 33,65 milliárd Ft értékben tőkét emel a 4iG Nyrt.-ben, 24 hónapos értékesítési tilalmat (lock-up) vállalva a tőkeemeléssel és részvényvásárlással tulajdonába kerülő részvénycsomagra. Ezen felül az Alpac Capital alapja 13,24 milliárd Ft értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben.

A részvénycsomag-értékesítés, illetve a tőkeemelések hatásaként Jászai Gellért közvetett tulajdona 56,85 százalékról 50,22 százalékra csökken a 4iG Nyrt.-ben így befolyása a társaság fölött jelentősen nem változik. A Rheinmetall részesedése 25,12  százalékot tesz majd ki az informatikai és távközlési vállalatban – írták a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik