Nagyvilág

Káromkodás miatt tiltották meg a Pulitzer-díjas, holokauszt-képregény tanítását egy amerikai iskolában

BERTRAND LANGLOIS / AFP
BERTRAND LANGLOIS / AFP

A Maus című Pulitzer-díjas képregény tanítását azért tiltották meg egy Tennessee-i iskolában, mert nyolc alkalommal káromkodást, egyszer pedig meztelenséget tartalmaz – írja a BBC.

A tantestület először csak kitakarta volna a problémásnak ítélt részeket, végül úgy döntöttek: nem használják többé a művet az oktatás során. A Pulitzer-díjas képregény különböző okokból keltette fel a tanárok aggodalmát: az egyik oktató szerint a káromkodás és meztelenség „szükségtelen” a népirtást feldolgozó alkotásban. Az intézmény másik tanára úgy gondolta, „nem egészséges”, ha akasztást ábrázoló rajzokat látnak a nyolcadikos diákok. A mondatok és rajzok kitakarásától azért is állt el az iskola, mert tartottak a szerzői jogi kockázatoktól.

A képregény alkotóját, a 73 éves Art Spiegelmant megdöbbentette az eset, amelyet orwellinek nevezett. A Maus a szerző családtörténetén alapul: Spiegelman mindkét szülőjét deportálták a holokauszt során.

A Maus különlegességét az adja, hogy a különböző feleket emberszerű állatokként szerepelteti. Például a nácikat macskaként, a zsidókat pedig egerekként ábrázolja a szerző. A történet 1980-tól részenként jelent meg, az utolsó számot 1991-ben publikálta a kiadó. Egy év múlva Spiegelman alkotását Pulitzer-díjjal tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik