Nagyvilág

Hiába kérték a francia baloldal elnökjelöltjei, hogy róluk ne szavazzanak, felkerült a nevük a szavazólapra

Herve Chatel / Hans Lucas / AFP
Herve Chatel / Hans Lucas / AFP

Csütörtökön elkezdődött Franciaországban az interneten zajló népi előválasztás, azzal a céllal, hogy kiválasszák a legalkalmasabb baloldali elnökjelöltet az áprilisi elnökválasztásra. Az állampolgári kezdeményezésre létrejött internetes szavazásra 467 ezer választópolgár iratkozott fel, de maguk az elnökjelöltek nem támogatják a kezdeményezést – írja az MTI.

Az előválasztáson hét baloldali jelöltről szavaznak, közülük a legesélyesebbnek Christiane Taubirát, volt szocialista igazságügyi minisztert tartják, aki a közelmúltban jelentette be, hogy elindul az áprilisi elnökválasztáson.

Három legfőbb baloldali riválisa, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, Párizs szocialista főpolgármestere, Anne Hidalgo és a Zöldek jelöltje, Yannick Jadot, akik hiába kérték a szervezőket, hogy az ő nevük ne szerepeljen a listán, róluk is fognak szavazni.

A szervezők a folyamattal szeretnék ráirányítani arra a jelöltre a figyelmet, aki képes összefogni a baloldalt, annak ellenére, hogy a jelöltek már elmondták, hogy az eredményt nem fogják elismerni, így visszalépni sem fognak egymás javára. A felmérések szerint bár a baloldali jelöltek együttesen akár a szavazatok egyharmadát is megszerezhetnék, külön-külön egyiküknek sincs esélye elérni a 10 százalékot.

A szakértők a liberális Emmanuel Macront és az egyik szélső jobboldali kihívóját, tehát Marine Le Pent vagy Éric Zemmourt várják az elnökválasztás második fordulójába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik