Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában bevezethető a kötelező oltás

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Az igazságügyi és az egészségügyi minisztérium elemzése szerint ennek nincs semmi akadálya.

Szlovákiában is kötelező lehet a védőoltás, amit a kormány akkor lép meg, ha egy újabb vírusvariáns miatt ismét sokan kerülnek kórházba – írja az állami hírügynökség alapján a Bumm.sk. Eduard Heger miniszterelnök a kormányülés előtt azt mondta, most az omikron terjed, és még nem tudják, milyen súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedést okoz.

A kormányfő az igazságügyi és egészségügyi minisztérium elemzése alapján azt mondta, a kötelező oltás legitim eszköz. A vakcinák biztonságosak, védenek a koronavírus terjedése ellen, csökkentik a kórházi kezelés, az elhalálozás kockázatát – tette hozzá.

Az elemzés szerint négy módon vezethetnék be a kötelező oltást. Módosíthatnák az egészségügyi tárca vagy a tisztifőorvos rendeletét, a közegészségügyi törvényt, elfogadhatnának új törvényt a kötelező oltás bevezetéséről.

Eduard Heger szerint a kötelező oltás kérdését időben kezdték el vizsgálni, de még nincs adat arról, mennyire terheli le az omikron a kórházakat.

Ezért fontos, hogy megvárjuk, hogyan alakul ez a hullám.

A szlovák kormány közzéteszi az elemzést, foglalkozik a kötelező oltás bevezetésének kérdésével és annak a lehetőségével is, hogy korlátozzák az egészségügyi költségek megtérítését azoknál, akik önként úgy döntöttek,  nem oltatják be magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik