Nagyvilág koronavírus

Kormányzati jelentés készül a Boris Johnson bulibotrányáról

Tolga Akmen / AFP
Tolga Akmen / AFP

Lélegzetvisszafojtva várja a brit kormány a Boris Johnson bulibotrányával kapcsolatos jelentést, amelyet szerdán nyújt be a brit Kabinetiroda. Boris Johnson, akit a koronavírus terjedését szabályozó korlátozások többszöri megsértésével vádolnak, olyan jelentésre számít, amely segíthet tisztázni a hetek óta tartó, súlyos elégedetlenséget eredményező botránysorozatot.

Sue Gray, a brit Kabinetiroda másodtitkára szerdán nyújtja be a jelentését a kormánynak, a miniszterelnök pedig megígérte, hogy közzéteszi a jelentés megállapításait, és később a parlamentben is felszólal az ügyben.

Gray hivatala egyelőre nem nyilatkozott a jelentés benyújtásának időzítéséről, Liz Truss külügyminiszter az AP szerint azonban azt mondta, hogy szerda reggelig a kormányhoz nem jutott el a jelentés.

Boris Johnson az utóbbi hetekben megjelent hírek szerint sorozatosan szeghette meg a járványügyi intézkedéseket, ami széles körben keltett felháborodást azok körében, akik épp e korlátozások miatt nem tudták élni a megszokott életüket. Egyes konzervatív képviselők egészen odáig mentek, hogy a miniszterelnök lemondását követeljék, de a párton belül egyébként is heves belharcokat eredményezett a botrány.

Johnson arra kérte a kritikusait, várják meg a Gray-jelentés eredményeit, ám a védekezését jelentősen gyengíti, hogy kedden a rendőrség közölte: egyes kifogásolt összejövetelek ügyében bűnügyi vizsgálat indult.

A londoni Fővárosi Rendőrség szerint a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián és más kormányzati épületekben tartott „számos esemény” megfelelt azoknak a kritériumoknak, amelyek megalapozzák a járványügyi szabályok „legsúlyosabb és legkirívóbb” megsértésének vizsgálatát. Gray azokat az állításokat teszi vizsgálata tárgyává, amelyek szerint a kormány alkalmazottai késő esti bulikat és „borozós péntekeket” tartottak, miközben Nagy-Britanniában 2020-ban és 2021-ben szigorú járványügyi korlátozások voltak érvényben.

Újabb hírek szerint Boris Johnson a saját születésnapját is társaságban ünnepelte 2020-ban, holott épp kijárási korlátozások voltak a koronavírus-járvány miatt. Néhány héten belül ez már a többedik hasonló botrány Johnson körül. Decemberben egybehangzó sajtóértesülésekből derült ki, hogy 2020 végén, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit is rendeztek a Downing Street-i rezidencián. Három héttel ezelőtt szintén az ITV News hívta fel a figyelmet, hogy kiszivárgott belső feljegyzések szerint 2020 májusában rendeztek nagyszabású kerti összejövetelt a londoni miniszterelnöki rezidencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik