Nagyvilág

Bulgária is reagált Oroszország abszurd követelésére

Oroszország azzal a követeléssel állt elő pénteken, hogy Ukrajna békéjének megőrzése fejében a NATO erői hagyják el Bulgáriát és Romániát, azaz a katonai szövetség két keleti tagállamát. Az orosz követelések között szerepel az is, hogy a NATO tegyen ígéretet arra, hogy nem veszi fel Ukrajnát tagországai közé, és állítsa le keleti bővítési programját.

Románia a követelésre reagálva péntek délután már jelezte, hogy a NATO-csapatok romániai jelenléte éppen hogy az orosz fenyegetésre adott válaszlépéseként értelmezhető, és ebben a kérdésban harmadik országnak nincs vétójoga.

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök pénteken szintén reagált az oroszok által hangoztatott követelésre. Mint közölte: a bolgár kormány majd maga dönt a védelmi terveiről, és a kérdésről a NATO-hoz tartozó szövetségeseivel egyeztet.

Bulgária szuverén ország, amely már régen meghozta a döntését a NATO-tagságról. Mint ilyen, egyedül a bolgár kormány jogosult az ország védelmének megszervezéséről dönteni, szövetségeseivel egyeztetve

– fogalmazott a bolgár miniszterelnök a parlamentben. Mint mondta, a NATO-t alapító szerződés nem hozott létre olyan alacsonyabb kategóriájú tagországokat, amelyek részére csak szelektíven vagy korlátozott mértékben járna a kollektív védelem.

Moszkvának némiképp abszurd követelése az, hogy jogilag kötelező erejű garanciákat kapjon a NATO-tól arra, hogy visszatérnének a NATO 1997-es határaihoz. Bulgária, amely Moszkva egyik legszorosabb szövetségese volt, amikor még a szovjet érdekszférához tartozott,, 2004-ben csatlakozott az észak-atlanti katonai szövetséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik