Nagyvilág koronavírus

Jön az osztrák kötelező Covid-oltás, a parlamenten is átment a javaslat

FLORIAN WIESER / APA / AFP
FLORIAN WIESER / APA / AFP
A Szabadságpárt képviselői utasították csak el a javaslatot, miszerint minden 18 év feletti osztrákot be kell oltani.

Simán átment az osztrák parlamenten az a javaslat, ami minden osztráknak 18 év felett kötelezően előírja a koronavírus elleni védőoltás felvételét – írja a Spiegel. A megjelent képviselőkből 137-en igennel, 33-an nemmel szavaztak.

A törvényjavaslat értelmében a 14-17 éves fiataloknak változatlanul önkéntes marad az oltás. A terhes nők, valamint az egészségügyi okokból nem olthatók mentesülnek a törvény alól.

Március közepéig hagytak egy átmeneti időszakot, addig tájékoztatást kap minden háztartás. Utána kezdik el az ellenőrzéseket, többek közt a közúti ellenőrzések alkalmával is. Aki nem teljesíti a feltételeket, 600-3600 eurós (kb. 214 ezer – 1 millió 282 ezer forintos) bírságra számíthat. Azt is megbírságolhatják, aki nem megy el az oltási időpontjára.

Kapcsolódó
Ausztriában kötelező lehet a védőoltás a felnőtteknek februártól
A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.

Attól függetlenül, mekkora többséggel fogadták el a javaslatot, hétórás vita előzte meg a parlamentben. Főleg a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői ellenezték a javaslatot. A néppárti, zöld és szociáldemokrata képviselők is amellett érveltek, hogy a társadalmi szolidaritást erősíti a kötelező oltás, ami által kevesebben fognak meghalni a járványban.

Herbert Kickl FPÖ-vezető ellenben az osztrák nép szabadsága és emberi méltósága elleni támadásként értékelte a kötelező vakcinálást.

Eközben a bécsi önkormányzat oltólottót indított, a beoltottak nyerhetnek pénzt, valamint a magasan átoltott közösségeket is díjazza a város, minderre 1 milliárd eurót (356 milliárd forintot) különítettek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik