Nagyvilág

490 millió dollár kárpótlást fizet egy szexuális zaklatási botrány áldozatainak egy amerikai egyetem

A megállapodás mintegy 1050 felperes követeléseit rendezi.

A Michigani Egyetem szerdán bejelentette, hogy 490 millió dollár, kicsivel több mint 153 milliárd forint kárpótlást fizet egy peren kívüli egyezség alapján az egyetem néhai sportorvosához kapcsolódó szexuális zaklatási botrány több száz áldozatának – írja az MTI a The Washington Post hírei alapján.

A lap  szerint a megállapodás mintegy 1050 felperes követeléseit rendezi, akik között korábbi amerikaifoci-játékosok is vannak, akik szerint Robert E. Anderson, az egyetem korábbi sportorvosa molesztálta őket a fizikai vizsgálatok közben.

Anderson, aki 1966 és 2003 között volt a felsőoktatási intézmény munkatársa, 2008-ban hunyt el. A sportorvosi tevékenységével kapcsolatos botrány 2020-ban robbant ki, amikor az egyetem korábbi élsportoló diákjai megkeresték a nyomozókat és más illetékeseket, mivel már többször tettek panaszt a sportorvossal kapcsolatban az edzőknek, segédedzőknek, adminisztrátoroknak, de mindhiába.

Ezt a történelmi megállapodást az tette lehetővé, hogy a szexuális zaklatás túlélő sértettjei nem voltak hajlandók csöndben maradni, és felelősségre kívánták vonni zaklatójukat, Robert Andersont és a Michigani Egyetemet. Ezek az áldozatok igazságtételt érdemelnek, és ez a megállapodás segíteni fog nekik a gyógyulási folyamat során.

– írta közleményében Parker Stinar, ügyvéd, aki mintegy 200 sértettet képviselt az eljárás során.

Jordan Acker, a michigani felsőoktatási intézmény egyetemi tanácsának elnöke úgy nyilatkozott, reméli, hogy ez a megállapodás az első lépés lesz az áldozatok gyógyulási folyamatában, ugyanakkor a munka, amely két évvel ezelőtt kezdődött, amikor az első áldozatok előléptek, folytatódni fog.

Az egyetem szerint a kárpótlási megállapodást még jóvá kell hagynia az egyetemi tanácsnak, a felperesek 98 százalékának, valamint az ügyet vizsgáló szövetségi bíróságnak.

Az elmúlt évtizedben több hasonló méretű zaklatási ügy pattant ki az Egyesült Államokban, így a Pennsylvaniai Állami Egyetemen, a Michigani Állami Egyetemen, a Dél-Kaliforniai Egyetemen és az Ohiói Állami Egyetemen. A felsorolt intézmények esetén a pénzügyi következmények óriásiak voltak. A Dél-Kaliforniai Egyetem 2021-ben bejelentette, hogy egy kárpótlási megállapodást követően több mint egymilliárd dollárt (312 milliárd forintot) fizet ki peren kívüli egyezség keretében, miután a felperesek George Tyndall korábbi nőgyógyász állítólagos szabálysértő tevékenysége miatt pert indítottak.

Mindeközben szombaton az egyetemi tanács menesztette Mark S. Schlisselt, az egyetem elnökét, miután korábban nyomozást indítottak ellene azzal a gyanúval, hogy Schlisselnek intim viszonya volt egyik női beosztottjával. Schlissel 2014 óta volt az egyetem elnöke. Utódjának, Mary Sue Colemannak, aki 2002 és 2014 között már volt az egyetem vezetője, első feladata lesz, hogy megvizsgálja a Robert Anderson-ügy következményeit az egyetemi hallgatók kampuszbeli életére és az öregdiákok közösségére.

Nem ez az első hasonló botrány, amiben a Michigani Egyetem érintett. Szintén ebben az intézményben dolgozott Larry Nassar is, a férfi, aki az amerikai női tornász válogatott orvosaként sportolók tömegei ellen követett el szexuális visszaéléseket.

Kapcsolódó
„Aznap este egyedül voltam, teljesen meztelen, ő pedig rajtam feküdt”
Megrázó vallomásban beszélt négy olimpikon az amerikai szenátus bizottsági meghallgatásán arról, hogy hiába jelentették a hatóságoknak, hogy a csapatorvos, Larry Nassar szexuálisan zaklatja őket, mégsem segített nekik senki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik