Nagyvilág europoli

Teljes körű választási megfigyelést kér Magyarországra 62 EP-képviselő

Az Európai Parlament 62 képviselője levélben kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy szervezzen teljes körű megfigyelést az áprilisi magyarországi választásokra – értesült a Politico és a Népszava, hozzátéve, hogy szokatlan lépésről van szó.

A hírportál szerint 19 ország képviselői írták alá a levelet, akik az EP öt különböző frakciójában foglalnak helyet, ami azonban közös bennük, hogy mindannyian amiatt aggódnak, hogy a parlamenti választás nem fog megfelelni a legmagasabb szintű demokratikus elvárásoknak. Korábban húsz magyar civil szervezet is hasonló kérést intézett az EBESZ-hez.

A Politico megjegyzi, hogy az EBESZ különféle módokon szokta felügyelni a választásokat az egyes országokban. Oda, ahol nem várhatók komolyabb problémák, csak korlátozott számú megfigyelőket küldenek, másutt azonban a kampánytól kezdve a szavazatok megszámolásáig mindent figyelemmel követnek.

A levél Daniel Freund német képviselő kezdeményezésére született, akivel tavaly készítettünk interjút:

Kapcsolódó
„Nagyon keményen fogalmaztunk a német koalíciós szerződésben Magyarországgal kapcsolatban”
Daniel Freund német zöldpárti képviselő szerint a kifizetéseket az uniós alapelvek betartásához kötő jogállami mechanizmus január-februárban, tehát a választási kampány hajrájában elindulhat Magyarország ellen.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik