Nagyvilág

11 évre román bunkerbe zárta epilepsziás lányát

Politia Romana / Facebook
Politia Romana / Facebook
A nőt évek óta nem látta orvos, miután saját apja túszul ejtette.

Romániában egy 70 éves férfit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert kiderült, most 42 éves epilepsziás lányát 11 éve fogságban tartotta Prahova megye egyik betonbunkerében. A nőt, betegsége dacára, évek óta nem látta orvos – írja az Adevarul alapján a Főtér.

Egy kanapé, egy büdös hűtő és egy vödörből rögtönzött latrina jelentette a „komfortot” neki a bunkerben, amelynek ajtaján, ablakán rácsok voltak. Az épületet egy rendőr fedezte fel véletlenül. A nyomozók szerint az epilepsziás nő elhagyatottan, nyomorúságos körülmények között élt.

Amikor rátaláltak a vödör már ürülékkel volt tele. Apja, Nicolae Manolache mégis azt állította, rendszeresen gondoskodott róla. A férfi közölte, nem akarta bántani lányát, csak azért zárta be, hogy ne kóboroljon el az erdőbe, ahol baja eshetett volna. Az embertelen körülményekre és arra, miért nem hívott a lányához soha orvost, nem tudott magyarázatot adni.

A férfi 2002-ben tért vissza Romániába Amerikából, ahol gyermeke még vényköteles kezelést kapott. Kihallgatásakor azt állította, ő is a bunkerben lakott, de ezt a lánya tagadta. Érdemi párbeszédet nem tudtak vele folytatni, az ügyészségi jelentés szerint folyamatosan „nem tudom” vagy „nem hiszem” kérdésekkel válaszolt.

A nő szerint Nicolae Manolache időnként meglátogatta, de soha nem aludt ott. A férfi mindenkinek azt hazudta, a lánya még mindig Amerikában él, és jól van. Kiderült, 2011 óta tartotta bezárva a gyermekét, egyáltalán nem érdekelte, hogy orvosi ellátásra lett volna szüksége. Romániában a lányát az elmúlt 11 évben nem is vették fel a háziorvosi nyilvántartásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik