Nagyvilág

Halállal fenyegette Donald Trumpot, ezért a Twitter végleg letiltotta az iráni diktátort

Iranian Leader Press Office/Hand / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Iranian Leader Press Office/Hand / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nem ez az első fenyegetés a korábbi republikánus elnök személye ellen.

Szombaton végleg felfüggesztették az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei nagyajatollah Twitter-fiókját, miután egy olyan animált videót tett közzé, amelyben bosszút követelt Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen a két éve meggyilkolt Kászim Szulejmáni tábornok halála miatt – írja az Alarabiya News című hírportál. A techcég az AFP hírügynökségnek a közösségi irányelvek megsértésével indokolta a lépést. Mint írják, tavaly hasonló okokból már felfüggesztettek egy másik fiókot, amely szintén az iráni diktátor nevéhez volt köthető.

A @KhameneiSite nevű Twitter-fiók a héten tette közzé az animált videót, amelyen az látszik, hogy egy drón támad Donald Trumpra. A korábbi elnök két évvel ezelőtt rendelte el azt a bagdadi dróntámadást, amelyben meghalt a befolyásos Kászim Szulejmáni tábornok is. A magas rangú katonatiszt személye köré azóta valóságos mártírkultuszt építettetek az iszlamista államban.

A Twitter világossá tette: a cég számára elsődleges az emberek biztonságának megőrzése, és mint állították, egyértelmű irányelveik vannak az oldal visszaélésszerű használatának korlátozására. Ha pedig jogsértést észlelnek, közbelépnek.

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi hadműveleti részlegének vezetőjeként Kászim Szulejmani volt a felelős az ország közel-keleti stratégiájának kidolgozásáért, és közismerten jó kapcsolatot ápolt a legfelsőbb vallási és állami vezetővel. Az iráni diktátor többször ígértet tett, hogy megbosszulják a tábornok halálát, eddig azonban konkrét lépéseket nem tettek ennek érdekében. Idén január 3-án, a dróntámadás második évfordulóján az ország tavaly megválasztott ultrakonzervatív elnöke, Ebrahim Raiszi is újfent bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat.

A Twitter azonban nemcsak az iráni diktátort, hanem korábban Donald Trumpot is örökre kitiltotta a közösségi oldalról a közösségi irányelvek többszöri megsértése miatt. A lépést a republikánus milliárdos hívei rendszeresen sérelmezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik